Πράσινες παρεμβάσεις για αποτροπή πλημμυρών

Προτάθηκαν σε ενδιαφέρουσα διημερίδα για το περιβάλλον

Δημοσίευση: 29 Νοε 2021 18:41

ΤΡΙΚΑΛΑ (Της ανταποκρίτριάς μας)
Μεγάλης σημασίας διημερίδα για το περιβάλλον και τα μέτρα προστασίας του, πραγματοποιήθηκε επί διήμερο (25 και 26 Νοεμβρίου 2021) στα Τρίκαλα (ξενοδοχείο ΑΝΑΝΤΙ resort).

Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την ΚΕΔΕ, τους Δήμους της δυτικής Θεσσαλίας (ΠΕ Τρικάλων & Καρδίτσας), ευρωπαϊκούς φορείς για το περιβάλλον, η διημερίδα είχε ως θέμα «Οι φυσικές λύσεις ως μέσο για τη μείωση των επιπτώσεων των πλημμυρών στη δυτική Θεσσαλία».
Στο τεχνικό τμήμα της συνάντησης, την πρώτη ημέρα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκαν από μηχανικούς Δήμων και ειδικούς από τους ευρωπαϊκούς φορείς, η υπάρχουσα κατάσταση και ενδεδειγμένες λύσεις. Αυτές συνίστανται στη χρήση «πράσινων παρεμβάσεων» για αποτροπή π.χ. πλημμυρών, όπως φυσικά εμπόδια αντί των τεχνητών, κάτι που διεθνών ονομάζεται Green Infrastructure έναντι της Grey Infrastructure.
Δεν είναι τυχαίο που ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, τόνισε πως, μόνη λύση για προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών, είναι «το να προχωρήσουμε μπροστά, στο περιβαλλοντικό και οικονομικό τμήμα».
Στη συζήτηση παρενέβησαν με σημαντικές τοποθετήσεις, ο κ. Κ. Αραβώσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (για θέματα σχετικά με την εφαρμοζόμενη πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος), ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός (για ζητήματα της θεσσαλικής πραγματικότητας συνολικά σε σχέση με τα νερά και τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις), ο διευθυντής Χρηματοδοτήσεων Ελλάδος και Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δρ Ιωάννης Καλτσάς (για ζητήματα σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική), ενώ σημαντική η επιστημονική παρουσία του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Ευαγγ. Μπαλτά, από το Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων.
Χαιρετισμό απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ενώ παρέστησαν, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας κ. Κ. Παππάς, οι δήμαρχοι, Φαρκαδόνας κ. Σπ. Αγναντής, Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου και Λίμνης Πλαστήρα Παν. Νάνος.
Επίσης, συμμετείχαν ενεργά, η WWF Ελλάδας, η Global Infrastructure Basel από την Ελβετία, και συνολικά στην προσπάθεια συμμετέχουν οι περιβαλλοντικοί φορείς ICATALIST, The Nature Conservancy και MAVA.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1