Εκτός παρακάρλιων χωραφιών παλαιοί δικαιούχοι ακτήμονες

ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ ΕΥΝΟΕΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΑΔΙΚΕΙ ΟΜΩΣ ΜΗ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2022 15:25

Τα νέα κριτήρια μοριοδότησης για την παραχώρηση των εκτάσεων πρώην Λίμνης Κάρλας σε ακτήμονες αγρότες συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Ο νέος Νόμος που τέθηκε σε ισχύ το 2021 πριμοδοτεί με 100 μόρια όλους του πρώην δικαιούχους των παρακάρλιων χωριών και με 180 μόρια ευπαθείς ομάδες όπως οι άνεργοι. Ωστόσο δεν παίρνουν μόρια εντοπιότητας οι, επί σειρά ετών, καλλιεργητές που δεν είναι δημότες, μόνιμοι κάτοικοι των τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων, στους οποίους βρίσκεται η διαθέσιμη προς καλλιέργεια έκταση.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Διεύθυνση Πολιτικής Γης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αρχικά, η παραχώρηση των εκτάσεων της Λίμνης Κάρλας σε ακτήμονες αγρότες, γινόταν βάσει αποφάσεων Νομάρχη ή Περιφερειάρχη, με βάση την ΠΥΣ 95/1975. Συγκεκριμένα:
«Μετά την ψήφιση του νόμου 4061/12 και μέχρι την 31/12/2020 με διαδοχικές ετήσιες παρατάσεις δινόταν η δυνατότητα να παραχωρούνται οι διαθέσιμες προς καλλιέργεια εκτάσεις σε παλαιούς δικαιούχους. Το 2021 αποφασίσθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι διαθέσιμες εκτάσεις να παραχωρηθούν για πέντε χρόνια (ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σωστού προγραμματισμού και ορθής αξιοποίησης οικονομιών κλίμακας) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 4061/2012 «Παραχώρηση της χρήσης αγροτικών ακινήτων έναντι χαμηλού τιμήματος» όπου προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής (μόρια) με εμφανή προσανατολισμό να αποκτήσουν προτεραιότητα οι αγρότες στους οποίους είχε παραχωρηθεί το ακίνητο με βάση την ΠΥΣ 95/75 (δηλαδή όλοι οι δικαιούχοι των παρακάρλιων χωριών που καλλιεργούσαν πριν την εφαρμογή του ν. 4061/2012), οι νέοι αγρότες, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες αγρότες, οι ομάδες παραγωγών-συνεταιρισμοί, καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας στα όρια της οποίας βρίσκεται το ακίνητο, με ανώτερο όριο παραχώρησης (όχι αιτήματος που δεν είχε περιορισμούς) τα εκατό στρέμματα.
Το κριτήριο Α4 της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ν. 4061/2012 «Δημότης, μόνιμος κάτοικος των τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων, στους οποίους βρίσκεται το παραχωρούμενο ακίνητο – Βαθμοί 100» που επικαλούνται στην επερώτηση, προστέθηκε μεταγενέστερα με την τροποποίηση του αρ. 37 παρ 3α του Ν. 4235/ 2014 , στερεί όντως σε κατοίκους-καλλιεργητές ιστορικών παρακάρλιων χωριών 100 μόρια πριμοδότησης αφού η διαθέσιμη προς καλλιέργεια έκταση μετά την ανασύσταση της Λίμνης Κάρλας βρίσκεται εκτός των διοικητικών ορίων τους και συγκεκριμένα ευνοεί τους κατοίκους των Κοινοτήτων Καλαμάκι και Σωτήριο.
Γνώμη της Υπηρεσίας μας είναι ότι το εν λόγω κριτήριο Α4 πρέπει να καταργηθεί επειδή σύμφωνα με τα παραπάνω είναι εμφανές ότι δημιουργεί αίσθημα αδικίας, εις βάρος των επί σειρά ετών παραδοσιακών κατοίκων-καλλιεργητών της πρώην Λίμνης Κάρλας.  
Η πριμοδότηση άλλωστε όπως αναφέρουμε και παραπάνω, όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων-καλλιεργητών των παρακάρλιων χωριών καλύπτεται με εκατό (100) μόρια από το κριτήριο Α2 «Αγρότης στον οποίο το ακίνητο είχε παραχωρηθεί για καλλιέργεια με απόφαση Νομάρχη ή Αντιπεριφερειάρχη, με βάση την ΠΥΣ 95/1975 (Α’180) για δύο (2) χρόνια τουλάχιστον – Βαθμοί 100».Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο τρόπος μοριοδότησης πριμοδοτεί σαφώς την «ευπαθή» κατηγορία των ανέργων – Βαθμοί 180».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass