«Ανοίγει το θέμα συγχώνευσης συνεταιρισμών»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΥΔΡΙΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2022 18:14

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την απουσία οποιασδήποτε νομοθετικής πρόβλεψης όσον αφορά τη δυνατότητα συγχώνευσης ανενεργών αγροτικών συνεταιρισμών με ενεργούς, κατέθεσε η γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία συνυπογράφηκε και από άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Συγκεκριμένα, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής:


«Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, έχουν να επιδείξουν μεγάλα επιτεύγματα, ενώ η πολύτιμη συνδρομή τους είναι αδιαμφισβήτητη. Εκτός από την οικονομική ωφέλεια, οι συνεταιρισμοί καλλιεργούν την αλληλεγγύη, αλλά και τη στήριξη των μελών τους, στοιχείο αναγκαίο, τόσο για τον αγροτικό χώρο όσο και για το κοινωνικό σύνολο.
Πρόσφατα, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών της Λάρισας, με επιστολή τους, ζητούν να καλυφθεί το κενό δικαίου που έχει δημιουργηθεί, μετά τη δημοσίευση του Ν. 4673/2020 σχετικά με δυνατότητα συγχώνευσης των ανενεργών αγροτικών συνεταιρισμών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, οι ανενεργοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι δεν έχουν κάνει εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΜΑΣ), και οι υφιστάμενοι ενεργοί, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Ν. 4015/2011, δύνανται να συγχωνευθούν μεταξύ τους. Ωστόσο, ο Ν. 4673/2020 που ψηφίστηκε, ουδέν προβλέπει για το μέλλον των ανενεργών συνεταιρισμών και τη σχετική δυνατότητά τους να συγχωνευθούν, είτε με ενεργούς συνεταιρισμούς, είτε με αυτούς που ουδέποτε εγγράφηκαν στο ΕΜΑΣ.
Ειδικότερα, για την περιοχή του Δήμου Φαρσάλων, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ενδεικτική. Μόνο για το Δημοτικό Διαμέρισμα Ευυδρίου, της Δημοτικής Ενότητας Ενιπέα, που αποτελείται από τέσσερα χωριά, υπάρχουν τρεις γεωργικοί πιστωτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι συστάθηκαν πριν τη δημοσίευση του Ν. 4015/2011. Δυστυχώς, λόγω αδράνειας της Διοικήσεως, δεν εγγράφηκαν ποτέ στο ΕΜΑΣ, ενώ διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Σε περίπτωση, λοιπόν, απορρόφησης του περιουσιακού τους κεφαλαίου από ενεργούς συνεταιρισμούς, θα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια για την εύρυθμη λειτουργία των ενεργών αγροτικών συνεταιρισμών. Γίνεται αντιληπτό ότι το νομοθετικό κενό που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη δυνατότητα ή μη συγχώνευσης των ανενεργών συνεταιρισμών, μετά την εφαρμογή του Ν. 4673/2020, πρέπει να καλυφθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί σε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να καλύψει το κενό που έχει προκύψει και αφορά στη δυνατότητα συγχώνευσης των ανενεργών συνεταιρισμών με ενεργούς και με όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΕΜΑΣ, καθώς και να ορίσει εύλογη προθεσμία, με αντίστοιχη μεταβατική διάταξη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass