ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ

Τα θεσσαλικά κάστρα ταξίδεψαν στην Αγγλία

* Κεντρικό θέμα στη διεθνή συνάντηση ήταν ο ελληνικός χώρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας

Δημοσίευση: 04 Απρ 2013 2:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:19
Της Λένας Κισσάβου
Τα αρχαιολογικά ευρήματα του κάστρου της Βελίκας και αυτών που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των έργων στα Τέμπη και στη λίμνη Κάρλα... ταξίδεψαν ως την Αγγλία και κέντρισαν το ενδιαφέρον ερευνητών αρχαιολόγων που έσπευσαν από διάφορα μέρη του κόσμου για να τα γνωρίσουν.
Έλληνες αρχαιολόγοι μεταξύ αυτών και της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου του Birmingham, για να συμμετάσχουν σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά συμπόσια, ανά τον κόσμο, το οποίο φέτος είχε θέμα τον πολιτισμό της Ελλάδας, κατά τους βυζαντινούς χρόνους.
Βυζαντινολόγοι, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι από διάφορες χώρες, έδωσαν το παρών, για να ενημερωθούν από τους Έλληνες για τα νέα ευρήματα της χώρας, ενώ στα πλαίσιο αυτού οι παρουσιάσεις για τη Βυζαντινή Θεσσαλία, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον τους.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, αρχαιολόγο, κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία συμμετείχε με εισήγησή της για το κάστρο της Βελίκας, «Με τις έρευνες που παρουσιάστηκαν έγινε γενικά αποδεκτό και αναδείχθηκε η σημαντική θέση της Θεσσαλίας στην ιστορία και στην τέχνη του Βυζαντίου, αφού η κεντρική γεωγραφική της θέση της επέτρεπε να συμμετέχει άμεσα στις εξελίξεις όλων των εποχών, αλλά φάνηκε επίσης η σημαντική ερευνητική προσπάθεια των τελευταίων χρόνων».
Αναλυτικότερα η κ. Σδρόλια μας ενημερώνει ότι: « Από 23-25 Μαρτίου διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ το 46ο Ανοιξιάτικο Συμπόσιο Βυζαντινών Σπουδών, το οποίο φέτος ήταν αφιερωμένο στη βυζαντινή Ελλάδα, ως μικρογραφία της αυτοκρατορίας.
Συμμετείχαν ειδικοί βυζαντινολόγοι, οι περισσότεροι καθηγητές πανεπιστημίου από όλο τον κόσμο, με τα πρόσφατα πορίσματα για τη βυζαντινή τέχνη στον ελληνικό χώρο από τον 4ο έως τον 12ο αιώνα».
Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Για τη Βυζαντινή Θεσσαλία, παρουσιάσθηκαν δύο ανακοινώσεις, η πρώτη από την κ. Σταυρούλα Σδρόλια, που παρουσίασε το κάστρο Βελίκας, ως ενδεικτική περίπτωση οχυρωμένου οικισμού του ελληνικού χώρου της ύστερης Αρχαιότητας.
Το κάστρο αυτό κτίζεται τον 6ο αιώνα επάνω σε αρχαία λείψανα, για να προστατέψει τους πληθυσμούς της περιοχής από τους επιδρομείς. Η αρχιτεκτονική και τα ευρήματα, πολλά από τα οποία παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά, αφού μόλις συντηρήθηκαν, δείχνουν έναν οργανωμένο οικισμό της εποχής, που συμμετέχει στην εμπορική κίνηση του Αιγαίου, όπως και άλλοι παράλιοι οικισμοί του ελληνικού χώρου.
Η ανακοίνωση έγινε με τη συνεργασία της αρχαιολόγου κ. Σοφίας Ντιντιούμη και ανέδειξε τη μεγάλη σημασία αυτού του μνημείου, που διασώζει αλώβητα τα Ιουστινιάνεια κτίρια, αφού δεν κατοικήθηκε σε μεταγενέστερη περίοδο.
Η δεύτερη ανακοίνωση έγινε από τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Αλκιβιάδη Γκινάλη, με θέμα τα νέα ευρήματα για το λιμάνι της Σκιάθου, που προέκυψαν από την παραθαλάσσια και υποβρύχια έρευνα που διεξήγαγε το προηγούμενο καλοκαίρι, συμμετέχοντας σε ερευνητική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου και της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Στην έρευνα αυτή εντοπίσθηκε ο βυζαντινός μώλος, με επιγραφή του 7ου αιώνα, καθώς και άλλα τμήματα κατασκευών του λιμανιού, πολλά ναυάγια της αρχαίας και βυζαντινής περιόδου, καθώς και παραθαλάσσια λείψανα, από τα οποία προκύπτει η κεντρική θέση του λιμανιού της Σκιάθου στη ναυσιπλοία από τα αρχαία μέχρι τα νεότερα χρόνια.
Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάσθηκε από τη Διευθύντρια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού κ. Ευγενία Γερούση ένα πανόραμα των πρόσφατων ανασκαφών του ελληνικού χώρου, που έγιναν στο πλαίσιο των μεγάλων έργων, όπου έγινε εκτενής αναφορά στα ευρήματα της Θεσσαλίας από τα έργα των Τεμπών και της Κάρλας. Όπως τονίζει η κ. Σδρόλια, «Ειδικά το βυζαντινό πανδοχείο Τεμπών, ως ένα από τα ελάχιστα δείγματα του ελληνικού χώρου, κέντρισε την προσοχή των συνέδρων, καθώς σχετίζεται με την ανασυγκρότηση του βυζαντινού κράτους από τον 9ο αιώνα και εξής».
Στο ίδιο ιστορικό πλαίσιο εντάχθηκε από ξένο ερευνητή και η δεύτερη φάση του βυζαντινού νεκροταφείου της Αζώρου, που δημοσιεύθηκε παλιότερα από τους κ. Λάζαρο Δεριζιώτη και Σ. Κουγιουμτζόγλου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass