ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ 20 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ 1.819 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ

Στον «αέρα» ευρωπαϊκά κονδύλια για τη Θεσσαλία

* Αβέβαιο το μέλλον μεγάλου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης που «τρέχει» μέσω ΕΣΠΑ

Δημοσίευση: 29 Απρ 2013 3:17 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:55
Του Γιώργου Νούλη
Στον αέρα κινδυνεύουν να πεταχτούν πάνω από 20 εκ. ευρώ στη Θεσσαλία και 185 εκ. συνολικά σε όλη την Ελλάδα, που απευθύνονται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εμπόρους και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης τα οποία ήδη τρέχουν από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), καθώς οδηγείται σε κατάργηση...
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΕΙΕΑΔ, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου βρίσκεται στη λίστα του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης με τους υπό κατάργηση φορείς και ως εκ τούτου το εξειδικευμένο προσωπικό του (65 άτομα) τελεί υπό απόλυση ενώ το μέλλον των υλοποιούμενων προγραμμάτων να καθίσταται αβέβαιο. Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χαθούν ή θα διεκδικηθούν σε επόμενο χρόνο από κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ...
Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην αγορά και ειδικότερα στους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ οι οποίοι με επιστολές τους προς τους υπουργούς Δημ. Διοίκησης, Α. Μανιτάκη, και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ζητούν τη διατήρηση του Οργανισμού και τη διεύρυνση του έργου του. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΚΕΚ, πέρα από τις επιστολές στους δύο υπουργούς είχαν την εβδομάδα που πέρασε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γιάννη Βρούτση, από τον οποίο όμως, εισέπραξαν «αδιαφορία» για το θέμα.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, στη Θεσσαλία τρέχει το διάστημα αυτό μέσω ΕΣΠΑ το πρόγραμμα «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 άτομα εντός της οικονομικής κρίσης, Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τη Θεσσαλία είναι 20 εκ. ευρώ για δύο από τις τρεις δράσεις του. Οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο είναι χιλιάδες, καθώς μόνο για τη Θεσσαλία ωφελούνται 1.819 επιχειρήσεις. Πανελλαδικά στο πρόγραμμα συμμετέχουν 512 κλαδικοί φορείς πανελλαδικής εμβέλειας, 18.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-49 άτομα και 780 επιχειρήσεις που απασχολούν 20-49 άτομα. Εν ολίγοις ωφελούνται πάνω από 100.000 εργαζόμενοι.
Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, έχει διαχειριστεί τους 15.000 φακέλους των φορέων που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά και έχει εκταμιεύσει 15 εκατ. ευρώ τα οποία και έχει χορηγήσει ως δόση στους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων, μιας και έχει οριστεί ως ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.).
Το περιεχόμενο του σχεδίου αφορά σε πρώτη φάση σε δράσεις εξειδικευμένης κατάρτισης, που σχετίζεται με την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο οικονομικό περιβάλλον και μετέχουν σε αυτήν 55.000 εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες.
Σε δεύτερη φάση αφορά σε δράσεις συμβουλευτικής, από την οποία επωφελούνται όλες οι επιχειρήσεις που μετέχουν στο σχέδιο αναβαθμίζοντας ή προσαρμόζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους στα νέα δεδομένα.
Μάλιστα ο Πανελλήνιος Φορέας Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης σημειώνει ότι το ΕΙΕΑΔ μέχρι σήμερα κατάφερε, παρά τις όποιες ατέλειες, να ανταποκριθεί στις αυξημένες διαχειριστικές απαιτήσεις του έργου και αναμένονται άμεσα και οι εκταμιεύσεις προς τις δικαιούχες επιχειρήσεις, με ποσό που αγγίζει τα 15.000.000 ευρώ, ώς τα τέλη Μαΐου, ποσό άκρως απαραίτητο για την οικονομική επιβίωση τόσο αυτών όσο και των ΚΕΚ.
Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας λειτουργεί παράλληλα με τον ΟΑΕΔ, ως ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης προγραμμάτων και προήλθε από τη συγχώνευση της ΠΑΕΠ Α.Ε. και της ΕΚΑΕ, εξοικονομώντας ετησίως 3 εκατ. ευρώ. Επίσης παρακολουθεί την αγορά εργασίας σε συστηματική βάση, αξιολογεί τις πολιτικές για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ δημιουργεί και προγράμματα απασχόλησης στις τοπικές αγορές εργασίας στο σύνολο της επικράτειας.
ΤΑ ΠΟΣΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ       ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΩΣ 19 ΑΤΟΜΑ        ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΑΠΟ 20-49 ΑΤΟΜΑ
Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ   5.031.200      3.188.642
Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ         3.096.700      2.901.897
Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ            1.748.000      2.128.374
Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ          1.633.400      1.222.391
ΣΥΝΟΛΟ        11.586.900    9.441.304
ΣΗΜ.: Συνολικά οι επιχειρήσεις που ωφελούνται από το πρόγραμμα στη Θεσσαλία είναι 1.819...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1