ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ

Αποστάσεις Λαφαζάνη από την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2015 8:45

 

 

Λουξεμβούργο

Αποστάσεις από το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας για την εφαρμογή της στρατηγικής πλαισίου για την ενεργειακή ένωση έλαβε χθες η Ελλάδα μέσω του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.

 Αν και διακηρυγμένος στόχος της ενεργειακής ένωσης είναι η μείωση των λογαριασμών ενέργειας και των ρύπων μέσω της άρσης των εμποδίων στις διασυνοριακές ροές ενέργειας και τη μεγαλύτερη αυτονομία της ΕΕ στα ορυκτά καύσιμα, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλησε να υπογράψει το σχετικό κείμενο  συμπερασμάτων  στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ χθες στο Λουξεμβούργο και αρκέσθηκε να επισυνάψει σε αυτό δήλωση που σημειώνει τα εξής:

«H Ενεργειακή Ένωση και οι ενεργειακές πολιτικές της Ένωσης δεν θα πρέπει να κινούνται με κεντρικό άξονα τις αγορές. Μία ενεργειακή ένωση που θα είχε ως άξονα τις αγορές και μόνο, μάλλον θα απέβαινε επιζήμια για την ενεργειακή ασφάλεια, το ενεργειακό κόστος και τους στόχους για μία όσο το δυνατόν μη ρυπογόνα παραγωγή ενέργειας σε όλες τις χώρες και στο σύνολο της ΕΕ.

»Μία ενεργειακή ένωση, επίσης, με αποκλειστική προτεραιότητα τις αγορές δεν θα βοηθούσε την ενεργειακή ανάπτυξη και καινοτομία στην Ευρώπη. Αντίθετα, θα επέτεινε τις ήδη βαθιές ανισότητες στην Ένωση, θα προκαλούσε μεγάλες στρεβλώσεις και ανισορροπίες, ενώ θα ενίσχυε την ολιγοπωλιακή συγκρότηση της αγοράς, θέτοντας υπό ερώτημα την ενεργειακή ασφάλεια στην Ένωση.

»Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ενεργειακή ασφάλεια, οφείλει να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες για να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στις κοινωνίες, στον περιορισμό των ενεργειακών ανισοτήτων ανάμεσα στις χώρες και τις περιφέρειες της Ευρώπης, στην ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών, στη μείωση του τεχνολογικού χάσματος και στην μείωση του ενεργειακού κόστους στις πιο αδύναμες χώρες».

Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

Τοποθετούμενος στο συμβούλιο ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή ασφάλεια όταν ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αδυνατεί να πληρώσει τις πιο στοιχειώδεις ενεργειακές του ανάγκες και ζει σε κατάσταση απόλυτης ενεργειακής ένδειας και αβεβαιότητας, κατηγορώντας την ΕΕ για επιλεκτική υποστήριξη των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων.

Όπως είπε, η Ελλάδα υποστηρίζει μια σειρά από εξελισσόμενα έργα, αλλά και μεγάλα έργα που προετοιμάζονται οι συμφωνίες για την κατασκευή τους, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά τις εν λόγω διαφοροποιήσεις και την ασφάλεια εφοδιασμού στις χώρες της Ευρώπης και βεβαίως στο Νοτιοανατολικό ευρωπαϊκό χώρο.

Εντούτοις, τόνισε, η στήριξη της Επιτροπής προς όλα αυτά τα ιδιαίτερα χρήσιμα έργα, διαφαίνεται στην καλύτερη περίπτωση, «επιλεκτική». Στη βάση αυτή ζήτησε, όλα τα ενεργειακά έργα να αντιμετωπίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα ίδια μέτρα και σταθμά και να αποκλεισθεί η επιλεκτική εφαρμογή απέναντί τους, της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σχετικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διαθέτει τερματικό LNG στην Ρεβυθούσα και τάχθηκε υπέρ της κατασκευής πλωτού τερματικού LNG στη Βόρεια Ελλάδα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει οργανικό κομμάτι του Κάθετου Διαδρόμου προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και πολλές άλλες χώρες.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε τη διαφωνία του στην προληπτική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαδικασίες για τη Σύναψη Διακυβερνητικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, η οποία όπως είπε μπορεί να επιτείνει τη γραφειοκρατία και να περιορίζει μέχρι εξαλείψεως κάθε εθνική ευελιξία και εθνική πρωτοβουλία στη βάση νόμιμων εθνικών συμφερόντων και εθνικών ιδιαιτεροτήτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass