O Τραμπ «κλειδώνει» το εμπάργκο στα F-35

ΝΕΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2018 17:07

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία αναμενόταν να δώσει χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μετά τις κυρώσεις που επέβαλλε στην Άγκυρα, διπλασιάζοντας τους δασμούς σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο, σειρά έχει το πολύκροτο θέμα πώλησης των F-35 στην Τουρκία.
Χθες βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν να βάλει την υπογραφή στο νομοσχέδιο για τον ετήσιο προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το πάγωμα της πώλησης των μαχητικών F-35.


Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος είχε επιχειρήσει να αλλάξει έξι σημεία του νομοσχεδίου, ανάμεσα σε αυτά και την πρόνοια για πάγωμα παράδοσης των F-35, μέχρις ότου αποδείξει το Πεντάγωνο ότι η Τουρκία είναι ένας καλός και πιστός σύμμαχος της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, το Κογκρέσο είχε καταθέσει, ενισχύοντας την πίεση, τροπολογία που προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης κονδυλίων του Πενταγώνου για τη διαδικασία της μεταφοράς των F-35 στη Τουρκία, μέχρι ο υπουργός Άμυνας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Άγκυρα δεν θα προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.
«Το πρόβλημά μας είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας εξακολουθεί να επιμένει πως θα προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Αυτό είναι απαράδεκτο και αυτές οι δύο τροπολογίες στέλνουν σαφές μήνυμα. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και κατηγορηματικά δεν πρέπει να κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους συμμάχους της» ανέφερε ανακοίνωση του Δημοκρατικού γερουσιαστή, Κρις Βαν Χόλεν.
Το ετήσιο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής, το οποίο είναι ύψους 717 δισ. δολαρίων, αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.
Η υπογραφή του νομοσχεδίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τουρκίας, οι σχέσεις των οποίων τα τελευταία δύο χρόνια ολοένα και επιδεινώνονται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass