ΓΙΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΤΙΖΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ

«Τίτλοι τέλους» για τις λάμπες αλογόνου

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2018 16:47

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Για περίπου 60 χρόνια, οι λάμπες αλογόνου φώτιζαν τα σπίτια και τους δρόμους. Από την 1η Σεπτεμβρίου, όμως, αυτό θα ανήκει στο παρελθόν, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να τις απαγορέψει.


Τα αποθέματα που υπάρχουν θα πωληθούν ενώ αναμένεται συνολική στροφή σε λαμπτήρες LED, που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον και θα μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες αλογόνου και η σταδιακή εξάλειψη των λαμπτήρων αλογόνου αναμένεται να προκαλέσει μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 15 εκατ. τόνους ετησίως, μια ποσότητα που αντιστοιχεί στην ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Πορτογαλία σε ετήσια βάση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian.
Η εταιρεία Philips υπολογίζει πως για τον καταναλωτή η αλλαγή αυτή θα σημαίνει μια εξοικονόμηση χρημάτων ως και 130 ευρώ το χρόνο, καθώς οι λαμπτήρες LED διαρκούν περισσότερο και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.  
Ωστόσο, κατά τον Τζόναθαν Μπούλοκ, εκπρόσωπο για θέματα ενέργειας του κόμματος της ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), «η απόπειρα της ΕΕ να απαγορεύσει τους λαμπτήρες αλογόνου είναι λάθος γιατί οι καταναλωτές θα έχουν οικονομική ζημιά και είναι πάντα οι φτωχότεροι που υποφέρουν από αυτές τις πολιτικές».
«Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν την δυνατότητα επιλογής και το τι λαμπτήρα θα επιλέξει κανείς δεν μπορεί να επιβάλλεται από την ΕΕ», σημειώνει σε σχόλιό του στην βρετανική εφημερίδα.      
Σημειώνεται πως οι λάμπες αλογόνου είναι φθηνότερες αλλά έχουν μέσο χρόνο ζωής περίπου δύο χρόνια, ενώ οι LED περίπου 15 με 20 χρόνια.
Ο Έλλιοτ Γουίτινγκτον, διευθυντής της οργάνωσης του Πρίγκιπα της Ουαλίας που κάνει καμπάνια υπέρ της απαγόρευσης των λαμπτήρων αλογόνου δηλώνει: «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να επιδρά στην κλιματική αλλαγή, χωρίς να κάνουμε κάτι. Απαγορεύεις πράγματα που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια και η ζημιογόνα χρήση ενέργειας είναι επικίνδυνη για όλους μας στο τέλος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1