Eκτροφή εντόμων στην Ελβετία

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ (!)

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2018 18:38

ΓΕΝΕΥΗ
Ακρίδες, τριζόνια και αλευροσκούληκα έχουν ήδη επιτραπεί ως τροφές στην Ελβετία. Τώρα, η εκτροφή εντόμων εντάσσεται για πρώτη φορά στις αγροτικές δραστηριότητες που επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει ότι αυτό προβλέπεται στο προσχέδιο της νέας αγροτικής πολιτικής που έχει ήδη συντάξει η κυβέρνηση της Βέρνης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της νέας στρατηγικής «αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον η σημασία των εντόμων» στο διαιτολόγιό μας, αλλά και στην κτηνοτροφία.
«Χαιρετίζουμε τις σχετικές προτάσεις», δηλώνει στην εφημερίδα της Ζυρίχης ο Ουρς Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της ελβετικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων. Για να προσθέσει ότι ασφαλώς είναι προς το συμφέρον των αγροτών να προβλέπουν εγκαίρως τις μελλοντικές διατροφικές συνήθειες και να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς.
Ωστόσο και ο ίδιος ο Σνάιντερ δεν μπορεί να εκτιμήσει ακόμη πόσο έντονη θα είναι η ζήτηση. Θεωρεί πάντως ότι τα έντομα θα αξιοποιηθούν λιγότερο στο διαιτολόγιό μας και περισσότερο ως ζωοοτροφή. Και αυτό γιατί αποτελούν μία πλούσια, εναλλακτική πηγή πρωτείνης, που μπορεί να υποκαταστήσει ή να συμπληρώσει τη σόγια και άλλες ζωοτροφές που χρησιμοποιούνται σήμερα.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Ωστόσο, για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο. Τα τελευταία χρόνια, μετά τη διατροφική κρίση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE), η νομοθεσία στην Ελβετία δεν επιτρέπει τη χρήση ζωϊκής πρωτείνης στις ζωοτροφές. Αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξαιρέσουν τα έντομα από αυτή την απαγόρευση, μετά από σχετικό αίτημα του ελβετικού Κοινοβουλίου.
Ένας από τους πρώτους εκτροφείς εντόμων στην Ελβετία είναι ο Κρίστιαν Μπερτς από το Λίσταλ της Βασιλείας. Μιλώντας παλαιότερα στην εφημερίδα TagesWoche, ο Μπερτς ανέφερε ότι τα έντομα όχι μόνο προσφέρουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτείνη, σίδηρο και βιταμίνες σε σχέση με το κρέας, αλλά επιπλέον αφήνουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς χρειάζονται μόλις το 10% των ζωοτροφών και το 1% του νερού που απαιτεί η εκτροφή βοοειδών.
ΠΡΩΤΑ «ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ» ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ
Απο την πλευρά του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) επισημαίνει ότι η εκτροφή βρώσιμων εντόμων μπορεί να είναι «εξαιρετικά αποδοτική». Στο Μεξικό οι ακρίδες σωταρισμένες με σκόρδο θεωρούνται εξαιρετικό έδεσμα, ενώ στην Ταϊλάνδη υπάρχουν ήδη 10.000 εκτροφείς εντόμων. Στην Ελβετία οι καταναλωτές είναι βέβαια πιο επιφυλακτικοί.
Πάντως η αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Coop έκανε ήδη το πρώτο βήμα και από πέρσι έχει βάλει στο ράφι αλευροσκούληκα σε συσκευασία σνακ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1