Bρήκαν πού έγινε ο «Γάμος της Κανά»

ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2018 18:34

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Το μυστήριο γύρω από τον τόπο του πρώτου θαύματος του Ιησού φαίνεται πως βρήκε την απάντησή του.


Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιησούς μετέτρεψε το νερό σε κρασί κατά τη διάρκεια γάμου στην Κανά. Για χρόνια, οι προσκυνητές θεωρούσαν πως ο τόπος του θαύματος είναι η πόλη Καφρ Κανά στο βόρειο Ισραήλ.
Μελετητές αναζητούσαν την ακριβή τοποθεσία και όπως φαίνεται αρχαιολόγοι την βρήκαν σε πλαγιά τουλάχιστον πέντε μίλια βόρεια της πόλης Καφρ Κανά.
Εκεί, στον παλιό εβραϊκό οικισμό Khirbet Qana, που χρονολογείται μεταξύ των ετών 323 π.Χ. και 324 μ.Χ., οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως δίκτυο συράγγων, σταυρούς ζωγραφισμένους στα βράχια, αλλά και αναφορές στον «Κύριο Ιησού» στα ελληνικά. Εντοπίστηκε, ακόμη, ένας βωμός και ένα ράφι με τα ερείπια ενός πέτρινου σκεύους, καθώς και χώρος για άλλα πέντε. Εξι πέτρινα βάζα σαν αυτό περιείχαν το κρασί στη βιβλική αναφορά του θαύματος.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Tom McCollough, τόνισε ότι υπήρχαν τρεις άλλες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να είναι ο τόπος του γάμου της Κανά, «αλλά κανένας δεν έχει το σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που έχει ο οικισμός Khirbet Qana», είπε.
«Εχουμε αποκαλύψει ένα μεγάλο χριστιανικό συγκρότημα σπηλαίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από χριστιανούς προσκυνητές που ήρθαν να προσκυνήσουν το θαύμα του νερού που έγινε κρασί. Το σύμπλεγμα αυτό χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 5ου ή στις αρχές του 6ου αιώνα και συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους προσκυνητές στην περίοδο των Σταυροφοριών του 12ου αιώνα. Τα κείμενα προσκυνητών που έχουμε από την εποχή εκείνη που περιγράφουν τι έκαναν και είδαν οι προσκυνητές όταν ήρθαν στην Κανά της Γαλιλαίας ταιριάζουν πολύ με αυτό που έχουμε ανακαλύψει», προσθέτει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass