«Ενέσεις» πίεσης προς τους Σκοπιανούς

ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ : ΈΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΑΝ ΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2018 18:36

ΣΚΟΠΙΑ
«Ενέσεις» πίεσης προς τους Σκοπιανούς ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών άσκησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας πως η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί την ΠΓΔΜ, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.


Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του με την ηγεσία της χώρας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι στις 12 Ιουλίου, το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση στα Σκόπια, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα, για το ζήτημα της ονομασίας.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η ΠΓΔΜ, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια στην περιοχή είναι προς όφελος και των Συμμάχων αλλά και της ίδιας της χώρας.
«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ο λαός της ΠΓΔΜ θα αποφασίσει αν θα την διαβεί» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ, προσθέτοντας πως «το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια». Παράλληλα, έκανε λόγο «ιστορική ευκαιρία» που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας.
Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν πουν όχι στη συμφωνία για το όνομα θα μπορούν να πουν ναι στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν ισχύει. «Ναι» στη συμφωνία σημαίνει «ναι» στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Όχι» στη συμφωνία σημαίνει «όχι» στην ένταξη στο ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκίνησαν, όμως δεν θα ολοκληρωθούν αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του δημοψηφίσματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία θα στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας.
Νωρίτερα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ παρακολούθησε άσκηση μονάδας ειδικών δυνάμεων των Σκοπίων, παρουσία και της υπουργού Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, όπου δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

PARKO EYXON
EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1