Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ESM ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2018 16:01

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Μήνυμα για την τήρηση των συμφωνηθέντων έστειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέχεια της παρέμβασης του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η τήρηση των δεσμεύσεων είναι επιβεβλημένη» επισήμανε, χαρακτηριστικά, στο περιθώριο της καθιερωμένης ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.
Όσον αφορά το ζήτημα των συντάξεων, διευκρίνισε ότι πρώτα θα εξεταστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν και μετέπειτα θα διαπιστωθούν τα όποια περιθώρια ευελιξίας.
Χαρακτήρισε δε, θεμελιώδους σημασίας την πρόσφατη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος βοήθειας και υποστήριξε πως αποτελεί «αναγνώριση των προσπαθειών» της χώρας και του ελληνικού λαού.
Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει παράλληλα, ότι ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα στο βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε από την πλευρά του, ότι «αν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, δεν εφαρμοστούν, δεν θα εφαρμοστούν ούτε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».
Ξεκαθάρισε μάλιστα, πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις και πως «η Αθήνα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, αν θέλει και οι πιστωτές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας».
«Είμαστε υπομονετικοί πιστωτές, αλλά μπορούμε να διακόψουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουμε αποφασίσει με την Ελλάδα, αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν συνεχιστεί ως έχει συμφωνηθεί» προειδοποίησε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πάντως, ότι οι πρόσφατες συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον κάνουν να αισιοδοξεί.