Αναστήλωσε ένα ολόκληρο μεσαιωνικό χωριό

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΙΤΑΛΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2018 18:30

ΡΩΜΗ

Ο Ιταλός σχεδιαστής Brunello Cucinelli αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα θέλοντας να  επαναφέρει στην αλλοτινή του μαγεία ένα μεσαιωνικό χωριό της Ιταλίας.

Και όχι ένα τυχαίο χωριό. Αλλά το Σολομέο, όπου βρίσκεται η επώνυμη εταιρεία του τα τελευταία 30 χρόνια.

Αποκατάσταση του τοπίου των 173 στρεμμάτων με δέντρα και λουλούδια, την αναστήλωση μιας εκκλησίας του 12ου αιώνα, το χτίσιμο σχολείων και ενός θεάτρου, αλλά και την διατήρηση του εργοστασίου παραγωγής του.

Την περασμένη Τρίτη, παρουσίασε το τελευταίο έργο του μεγαλειώδους αυτού project, ένα μνημείο από τραβερτίνη με ορειχάλκινα γράμματα που αναφέρει: «Αφιερωμένο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Από κάτω, αναγράφονται οι πέντε ήπειροι, που υπογραμμίζουν την παγκόσμια φύση του έργου.

Το μνημείο συμπίπτει με την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου του και την 40η επέτειο της εταιρείας Brunello Cucinelli. Το βιβλίο «The Dream of Solomeo» ενσαρκώνει την προσωπική φιλοσοφία του Cucinelli, στην οποία ο ίδιος αναφέρεται ως «ανθρωπιστικός καπιταλισμός». Ο πυρήνας αυτής της φιλοσοφίας, εξηγεί ο σχεδιαστής, είναι πως «είναι σημαντικό οι άνθρωποι να εργάζονται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, να πληρώνονται με ελαφρώς καλύτερους μισθούς και να νιώθουν ένα κοινό αίσθημα ευθύνης και σεβασμού». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύει ότι οι συνήθως περιφρονημένες περιφέρειες των πόλεων μπορούν να μετατραπούν σε παραγωγικούς, ευχάριστους κόμβους – κάτι που αποδεικνύεται έμπρακτα από το τελευταίο του έργο.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Όταν ο Cucinelli ήταν παιδί, ήταν εξοργισμένο με τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τον πατέρα του, έναν εργάτη εργοστασίου. Ορκίστηκε ότι παρόλο που ήθελε να φτιάξει μια επιτυχημένη επιχείρηση, δεν θα το έκανε ποτέ σε βάρος άλλων. Για τον σκοπό αυτό, δημιούργησε σχολεία και ένα θέατρο στο Σολομέο, μεταξύ άλλων, για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο χωριό.

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΟΥΜΠΡΙΑ

Ο Cucinelli γράφει στο βιβλίο του: «Μου είπαν κάποτε ότι το να εργάζομαι σε ένα χωριό δεν θα μπορούσε να είναι συμβατό με την ταχύτητας της σύγχρονης ζωής, αλλά αντ’ αυτού η εταιρεία συνέχισε να μεγαλώνει με έναν ευγενή ρυθμό. Σήμερα, είμαι βέβαιος πως το διαδίκτυο είναι η απάντηση στην αντιστροφή της τάσης των ανθρώπων να εγκαταλείπουν τα παλιά χωριά, καθώς μας επιτρέπουν να εργαζόμαστε σε αυτά τα όμορφα μέρη ελαχιστοποιώντας την ανάγκη μας για ταξίδια».

ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ

Το τοπίο του Σολομέο είναι πλούσιο σε πράσινο, αφότου ο Cucinelli αφαίρεσε αρκετά βιομηχανικά κτίριο και η περιοχή γέμισε ξανά με ελιές, λουλούδια και σιτάρι.

Μάλιστα, οι απέραντοι αμπελώνες στο Σολομέο δεν είναι μόνο για επίδειξη – ο Cucinelli σχεδιάζει να πουλήσει φέτος τα πρώτα μπουκάλια κρασιού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass