ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΗΠΑ

Φεύγει και η Μόσχα από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

* Τρέμει η Ευρώπη και φοβάται νέα κούρσα εξοπλισμών

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2019 15:23

ΜΟΣΧΑ

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), που είχε υπογραφεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έπειτα από παρόμοια κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι Αμερικανοί εταίροι δήλωσαν πως αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στη συμφωνία, την αναστέλλουμε κι εμείς», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προχθες, πως θα αποσυρθούν από τη συνθήκη INF με τη Ρωσία σε έξι μήνες, αν η Μόσχα δεν τερματίσει αυτό που χαρακτηρίζουν παραβιάσεις αυτής της συμφωνίας ορόσημο του 1987 για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία θα αρχίσει να εργάζεται για να κατασκευάσει νέους πυραύλους, ανάμεσα στους οποίους και υπερηχητικούς, και ζήτησε από τους υπουργούς να μην ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τον αφοπλισμό.

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Πλήθος σχολίων για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς δημοσιεύονται στον γερμανικό Τύπο.

Σχόλιο της Sächsische Zeitung αναφέρει:

«Αυτή η ημερομηνία θα καταγραφεί στην ιστορία ως "μαύρη μέρα" για τον έλεγχο εξοπλισμών και την άμυνα. Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και οι ΗΠΑ επισφράγισαν την αποχώρησή τους από τη συνθήκη INF. Το ότι η συνθήκη INF έχει αδυναμίες είναι οφθαλμοφανές. Αντικατοπτρίζει τις συνθήκες που επικρατούσαν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου στο πεδίο της ασφάλειας.

Εάν το δει κανείς έτσι, η συνθήκη δεν είναι πια επίκαιρη. Γι' αυτό πρέπει να προσπαθήσει κανείς να την ανανεώσει. Η καταγγελία της είναι ο λάθος δρόμος. Διότι με τον τρόπο αυτό αίρονται τα εμπόδια αύξησης του πυρηνικού εξοπλισμού. Εάν αρχίσει και πάλι αυτός ο ανταγωνισμός θα απειλήσει κυρίως την ασφάλεια των Ευρωπαίων – όπως και τη δεκαετία του '80 όταν οι ΗΠΑ και η τότε Σοβιετική Ένωση εγκατέστησαν βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ELEFTHERIA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MENOYME SPITI

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1