Νέα πρόκληση της Άγκυρας

ΕΔΕΙΞE ΧΑΡΤΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2019 18:32

 ΑΓΚΥΡΑ
Την τουρκική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ θέλησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση Ερντογάν σε ξένους διπλωμάτες που βρίσκονται στην Άγκυρα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές παρουσίασε χάρτες και ισχυρίστηκε πως οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και μέσα στην περιοχή που το ψευδοκράτος αδειοδότησε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου.


Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNNTurk, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, τονίζει πως είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσει τις τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο. Πληροφορίες αναφέρουν δε, πως στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» διπλωμάτες από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι Τούρκοι διπλωμάτες έδειξαν έναν χάρτη στον οποίο:
Πρώτον, σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης.
Δεύτερον, σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος ‘αδειοδότησε’ την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας.
Τρίτον, σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.
Όπως γράφει το CNNTurk, οι Τούρκοι διπλωμάτες έκαναν λόγο για γκρίζες ζώνες λέγοντας πως λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται. Σε αυτές τις περιοχές δραστηριοποιούνται, όπως είπαν, οι ξένες εταιρείες κάτι που η Τουρκία χαρακτηρίζει απαράδεκτο.
Στις περιοχές αυτές που «συμπίπτουν», σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρείες κάνουν μονομερείς εργασίες αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχει δικαιώματα και το ψευδοκράτος και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Προειδοποίησε, μάλιστα, και την ΕΕ να μην παίρνει θέση.
Για το Μπαρμπαρός οι Τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι κάνει έρευνες στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθει από το ψευδοκράτος.
Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣΤην ώρα που η Τουρκική πλευρά συνεχίζει το «μπαράζ» των προκλήσεων, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σε διπλωματικό και τεχνοκρατικό επίπεδο.
Όπως γράφει το Offsite.com.cy, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στα πλαίσια της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε προχτες, ενημέρωσε εκτενώς τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.
Την ίδια ώρα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, όπως άλλωστε πριν από αυτόν και ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα αγνοεί τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπόλοιπων εταίρων.
Έτσι, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, ο μόνος δρόμος που απομένει είναι τα δραστικά πολιτικά μέτρα. Έκανε, μάλιστα, έκκληση για ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 9-7
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1