Ανησυχίες για σύρραξη ΗΠΑ-Ιράν

«Δεν θα κλείσουν τα στενά του Ορμούζ» λέει ο Τραμπ * Ιπτάμενο αντικείμενο είδε πριν από την έκρηξη το πλήρωμα του ενός από τα τάνκερ που δέχθηκαν επίθεση

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2019 18:34

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναζητά απαντήσεις μετά τις προχθεσινές εκρήξεις στα δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν κι η γενική εκτίμηση είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν μαγνητικές νάρκες στις επιθέσεις, το πλήρωμα του Kokuka Courageous έκανε λόγο για «ιπτάμενο αντικείμενο».

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις μ’ ένα βίντεο που λένε ότι δείχνει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης να προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια και να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ. Όπως όμως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του Kokuka Courageous το πλήρωμα είδε «ένα ιπτάμενο αντικείμενο» πριν την έκρηξη, σημειώνοντας ότι το τάνκερ δέχθηκε δύο επιθέσεις. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες από το Τόκιο ο πρόεδρος της εταιρείας Γιουτάκα Κατάντα αρνήθηκε ότι το Kokuka Courageous, το οποίο μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από τη Σαουδική Αραβία στη Σιγκαπούρη, χτυπήθηκε από τορπίλη.

Ο Κατάντα διευκρίνισε ότι το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε δύο επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν με αρκετές ώρες διαφορά. Το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου είδε το ιπτάμενο αντικείμενο μόνο πριν τη δεύτερη έκρηξη. Όλα τα μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στο πλοίο μετά την έκρηξη για να αποκαταστήσουν το σύστημα παροχής ενέργειας, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ εξήγησε ότι τώρα το δεξαμενόπλοιο πλέει προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΑΞΗ ΗΠΑ-ΙΡΑΝ

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιριοσίγκε Σέκο δήλωσε ότι η προχθεσινή επίθεση θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

Οι επιθέσεις κατά των τάνκερ και οι αιτιάσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν εντείνουν την ανησυχία για μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, η οποία θα αυξήσει κι άλλο την τιμή του πετρελαίου, που σημείωσε άλμα. «Η εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε με τους άλλους υπουργούς και είναι ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής το οποίο θα συζητηθεί στην υπουργική συνάντηση της G20», επεσήμανε ο Σέκο στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου. «Η Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια. Θέλουμε να συζητήσουμε με άλλους υπουργούς τις ανησυχίες μας για την παγκόσμια ασφάλεια και τις απειλές», πρόσθεσε.

Ο Σέκο αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν η Ιαπωνία θα στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στον Κόλπο για να προστατεύσει τα δεξαμενόπλοιά της. Επίσης δεν σχολίασε τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων κατά του Ιράν, που αρνείται κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία εξακολουθεί να ερευνά τις λεπτομέρειες του περιστατικού. Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε βρισκόταν στην Τεχεράνη με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ο Ιάπωνας υπουργός επεσήμανε ότι ο Άμπε δήλωσε στους Ιρανούς αξιωματούχους ότι η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει την οικονομική συνεργασία με το Ιράν, περιλαμβανομένων των εισαγωγών αργού πετρελαίου, όταν το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες. Η Ιαπωνία αναγκάστηκε να σταματήσει τις εισαγωγές μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

ΤΡΑΜΠ ΚΑΤΑ ΙΡΑΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες ότι οι επιθέσεις σε τάνκερ στη Θάλασσα του Ομάν φέρουν «την υπογραφή» του Ιράν, επικαλούμενος ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

«Το Ιράν το έκανε αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο αμερικανικό δίκτυο Fox News για την επίθεση σε τάνκερ «Βλέπουμε το πλοίο, με μία νάρκη, που δεν εξερράγη και αυτό έχει την υπογραφή του Ιράν». Ο Τραμπ απέρριψε το ενδεχόμενο ενός μακροχρόνιου κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη.

Οι Ιρανοί «δεν θα κλείσουν (τα Στενά). Δεν θα τα κλείσουν, δεν θα τα κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και το γνωρίζουν αυτό. Αυτό τους έχει ειπωθεί με τον πλέον σθεναρό τρόπο» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ερωτηθείς πώς σχεδιάζει να απευθυνθεί προς το Ιράν και να σταματήσει τέτοιου είδους επεισόδια, ο Ρεπουμπλικανός απάντησε: «Θα δούμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass