ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ:

«Θα υπάρξει τίμημα, αν δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις»

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ «ΑΝΤΙΟ» ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2019 15:06

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ΕΛΔΥΚ βρέθηκε ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο και μιλώντας στα στελέχη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου έστειλε σαφέστατο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την απόφασή του να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως η απόφαση της Τουρκίας να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο είναι δείγμα αδυναμίας.
Μάλιστα τόνισε πως αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις θα υπάρξει τίμημα και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή.


Ο Ελληνας πρωθυπουργός, συγκεκριμένα, διεμήνυσε: «Συνεργάτες μου προ ολίγο με πληροφόρησαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε κάποιες δηλώσεις και είπε απευθυνόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι “λέει κάποια πράγματα μιλώντας μόνος του, αλλά εγώ θα συνεχίσω τον χαβά μου”. Θέλω να απαντήσω σε αυτή τη δήλωση, λέγοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν λέει κάποια πράγματα, αλλά μιλά τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, τη γλώσσα της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Και δεύτερον δεν μιλάει μόνος του αλλά έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, αλλά και κάθε χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε ως εξής: «Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους και το μήνυμα είναι σαφές. Δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα. [...]. Καλό θα ήταν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Γιατί θα υπάρξει τίμημα σοβαρό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, ο Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στην προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα προς την Άγκυρα για πιθανές έρευνες στο Καστελόριζο, διεμήνυσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του: «Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Ο,τι και να λέει εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα».
ΣΤΗΝ ΕΛΔΥΚ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Ας σημειωθεί ότι στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ έφθασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.
ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
Εν τω μεταξύ το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν χθες στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Η κηδεία του εκλιπόντος τελέστηκε με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους. Η νεκρώσιμος ακολουθία άρχισε στις 17:00 από τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, ενώ νωρίτερα η οικογένεια του εκλιπόντος δέχθηκε τα συλλυπητήρια των επισήμων.
Μαζί έφτασαν στην κηδεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι και συλλυπήθηκαν με τη σειρά τους την οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια. Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε για στο βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προεδρικό, όπου έκανε αναφορά για έναν «γνήσιο ηγέτη, αγωνιστή της αριστεράς».
Το παρών στη νεκρώσιμη ακολουθία έδωσαν μεταξύ άλλων, Τ/κ αξιωματούχοι, μέλη το Υπουργικού Συμβουλίου, πολιτικοί και βουλευτές του τόπου, στελέχη άλλων κομμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και απλός κόσμος. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία εκφωνήθηκαν επικήδειοι λόγοι από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού και από τον υιό του εκλιπόντος, Χρίστο Χριστόφια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass