Τουρκία-σεισμός: Στους 22 οι νεκροί, πάνω από 1.000 οι τραυματίες

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2020 18:40

ΑΓΚΥΡΑ

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 1.070 τραυματίστηκαν, από τη σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών που έπληξε την Παρασκευή την ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τις 10.30 ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλειμάν Σοϊλού. Σύμφωνα με τον ίδιο 39 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από ερείπια κτιρίων, ενώ έχουν καταγραφεί περίπου 400 μετασεισμοί.

Η τουρκική Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) τόνισε πως από τους τραυματίες οι 433 στην επαρχία Ελαζίγ και 222 στην γειτονική επαρχία Μαλάτεια.

«Περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από χαλάσματα στο Ελαζίγ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί, δήλωσε η Κόκα. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόϊλού δήλωσε ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και έχουν ανοίξει εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση όσων έχουν πληγεί. Πέντε κτίρια στο Sivrice και 25 στην επαρχία Doganyol της επαρχίας Malatya καταστράφηκαν, δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος και αστικοποίησης Murat Kurum. Επίσης, προειδοποίησε τους κατοίκους να μην πάνε σε κατεστραμμένα κτίρια.

Το AFAD είπε ότι μετά από τον ισχυρό σεισμό έγιναν αισθητές 228 μετασεισμοί και ότι εκατοντάδες σκηνές, κρεβάτια και χιλιάδες κουβέρτες αποστέλλονται στις πόλεις. Η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι στην πρωτεύουσα της Άγκυρας δημιουργήθηκε γραφείο κρίσης και οι ομάδες διάσωσης αποστέλλονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από σεισμό. Οι κινητές κουζίνες, οι οποίες εξυπηρετούν μέχρι 5.000 άτομα, στάλθηκαν στην περιοχή. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Hulusi Akar, δήλωσε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε δράση εάν είναι απαραίτητο.

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ

Πρόκειται για επιφανειακό σεισμό, αφού το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα δέκα χιλιόμετρα, ενώ έγινε αισθητός στη Συρία, το Ισραήλ και το Ιράκ. Από την πλευρά του το Σεισμολογικό Κέντρο του Καντιλί κατέγραψε τον σεισμό στους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Οι πληροφορίες αυτές φέρονται να προέρχονται από τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Στην περιοχή έχουν σταλεί σωστικά συνεργεία και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι ο σεισμός είναι συμβάν "επιπέδου 3", με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και αποστολή διεθνούς βοήθειας. Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες επαρχίες, όπως οι Αδάνα, Οσμανιέ, Τουνκέλι και Χατάι. Επιπλέον, οι περιοχές της βόρειας Συρίας, όπως οι Idlib, Azaz, Al-Bab, Jarabulus, Afrin και Tal Abyada, επίσης αισθάνθηκαν τρόμο.Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία και το Ιράν μετέδωσαν ότι η δόνηση έγινε αισθητή και στις δύο χώρες. Τοπικά MME στον Λίβανο ανέφεραν επίσης ότι οι κάτοικοι της Βηρυτού και της Τρίπολης αισθάνθηκαν τον σεισμό.

Η AFAD ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής 228 μετασεισμοί μεγέθους από 2,7 έως 5,4 βαθμών. Οι μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν δωρεάν τηλεφωνικές υπηρεσίες και Ίντερνετ στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass