ΙΣΠΑΝΙΑ:

Eνα στα 6 παιδιά εμφάνισε κατάθλιψη

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2020 12:15

Σχεδόν ένα στα έξι παιδιά στην Ισπανία ένιωθε τακτικά θλίψη στη διάρκεια της καραντίνας λόγω του κορονοϊού, με εκείνα από τις πιο φτωχές οικογένειες να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης.


Η Ισπανία εφάρμοσε ένα από τα αυστηρότερα lockdowns στον κόσμο υποχρεώνοντας επί εβδομάδες τα παιδιά να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, από την οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους σχεδόν 28.000 άνθρωποι. Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Η ΜΚΟ οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε ότι η έρευνά της που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Απριλίου, έδειξε ότι το ενώ το lockdown για τον κορονοϊό επέτρεψε σε πολλές οικογένειες να απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο μαζί, το 17% των παιδιών βίωνε κατάθλιψη συχνά ή καθημερινά και οι νέες οικονομικές δυσκολίες διεύρυναν τις ανισότητες.
Στις φτωχότερες οικογένειες το 32,3% των παιδιών είχε δυσκολίες να αποκοιμηθεί, ενώ το 30,1% φοβόταν τον COVID-19--σχεδόν ένα τρίτο περισσότερα σε σχέση με τα λιγότερο ευάλωτα νοικοκυριά.
Επίσης τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών έκλαιγαν περισσότερο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που βασίστηκε σε περισσότερες από 1.800 συνεντεύξεις με παιδιά και τις οικογένειές τους. Τις επιπτώσεις της καραντίνας και της διακοπής των μαθημάτων για τα παιδιά είχε σημειώσει με δηλώσεις του και ο Σωτήρης Τσιόδρας την Τρίτη, μιλώντας για το ενδεχόμενο επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στα σχολεία της χώρας.
Η Save the Children είπε ότι μια στις τέσσερις ευάλωτες οικογένειες βίωσε είτε απόλυση είτε μείωση του εισοδήματός της, μέσα στην καραντίνα του κορονοϊού, γεγονός που προκαλούσε ένταση και αβεβαιότητα στα παιδιά. Σε κάποιες περιπτώσεις οικογένειες χρειάστηκε να μοιραστούν τη στέγη με ξένους για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του ενοικίου.
«Η απομόνωση σε πολύ μικρά διαμερίσματα με ανθρώπους που δεν είναι συγγενείς σου συνιστά έναν κίνδυνο γιατί αυτές οι οικογένειες αντιμετωπίζουν διπλό στρες. Έχουν χάσει τις δουλειές τους επειδή δεν μπορούν να δουλέψουν και είναι απομονωμένοι σε πολύ μικρούς χώρους», δήλωσε στο Reuters ο Αντρές Κόντε, ο επικεφαλής του παραρτήματος Ισπανίας της οργάνωσης.
Η Save the Children κάλεσε τις αρχές να υποστηρίξουν τις φτωχές οικογένειες καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες. Η Ισπανία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον κορονοϊό, με 27.888 νεκρούς από την έναρξης της πανδημίας.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο και σχεδιάζει την καταβολή ενός βασικού μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος σε περίπου ένα εκατομμύριο από τα φτωχότερα νοικοκυριά, ως απάντηση στην οικονομική κρίση, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ELEFTHERIA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1