Νέα κόντρα για εγκλωβισμένους πρόσφυγες

ΟΥΓΓΑΡΙΑ - Ε.Ε.:

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2020 12:25

Η Ουγγαρία θα καταργήσει τις μεθοριακές ζώνες διέλευσης όπου αιτούντες άσυλο κρατούνται σε καταυλισμούς μέχρι οι αρχές να εξετάσουν τις αιτήσεις τους, αφού το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε πως η πρακτική αυτή είναι παράνομη, δήλωσε χθες ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γκέργκελι Γκουλιάς.


Το κορυφαίο δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε την περασμένη Πέμπτη πως τέσσερις αιτούντες άσυλο, που έχουν εγκλωβισθεί στη ζώνη διέλευσης στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, βρίσκονται στην ουσία υπό κράτηση και πως ένα τοπικό δικαστήριο θα πρέπει να τους απελευθερώσει αμέσως.
«Η ουγγρική κυβέρνηση διαφωνεί με την απόφαση, τη θεωρούμε επικίνδυνη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, όμως ως κράτος - μέλος της ΕΕ θα συμμορφωθούμε με όλες τις αποφάσεις του δικαστηρίου», δήλωσε σε ηλεκτρονική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Γκέργκελι Γκουλιάς.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέτασε την υπόθεση δύο Αφγανών και δύο Ιρανών υπηκόων που έφθασαν στην Ουγγαρία από τη Σερβία στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 και ζήτησαν άσυλο ευρισκόμενοι στην ουγγρική ζώνη διέλευσης του Ρέζκε, στα σερβοουγγρικά σύνορα.
Ο Γκουλιάς δήλωσε πως τέσσερις άνθρωποι που κρατούνται αυτή τη στιγμή στη ζώνη διέλευσης θα τεθούν υπό κράτηση αλλού, ενώ άλλοι 280 άνθρωποι θα μεταφερθούν σε μια εγκατάσταση για αιτούντες άσυλο.
Μόλις καταργηθούν οι ζώνες διέλευσης, οι αιτήσεις για άσυλο θα μπορούν πλέον να υποβληθούν μόνο στις ουγγρικές πρεσβείες και τα προξενεία, δήλωσε ο Γκιουλάς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στη διάρκεια της κορύφωσης της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, ο Ορμπάν είχε σφραγίσει τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας με έναν φράκτη. Η Ουγγαρία ήταν μια οδός διέλευσης για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που κατευθύνονταν μέσω των Βαλκανίων προς τη δυτική Ευρώπη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ELEFTHERIA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1