ΗΠΑ

Πέθανε η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΞΙΩΝ* ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2020 12:00

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών.


Η Γκίνσμπεργκ ήταν ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών στο σώμα και πέθανε προχθες εξαιτίας επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε, όπως διευκρίνισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Με τον θάνατό της, παρουσιάζεται στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η ευκαιρία να μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, διορίζοντας το τρίτο κατά σειρά μέλος του κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια συγκυρία βαθιάς διαίρεσης στη χώρα κι ενώ απομένει πλέον λιγοστός χρόνος ωσότου να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.
Η αποχώρησή της από το προσκήνιο ενδέχεται να οδηγήσει σε δραματική μεταβολή της ιδεολογικής ισορροπίας στο σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί είχαν ως εδώ πλειοψηφία 5 έναντι 4, μετακινώντας το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη πιο δεξιά.
Η αμερικανίδα δικαστής ήταν είδωλο και για την πρόεδρο Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έχει στο γραφείο της μια κούπα με το πρόσωπο της RBG.
Η RGB διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Μπιλ Κλίντον στις 25 Δεκεμβρίου 1993 και ήταν το γηραιότερο φιλελεύθερο μέλος του. Γεννήθηκε το 1933 από Εβραίους γονείς σε εργατική συνοικία του Μπρούκλιν. Ο πατέρας της ήταν από την Οδησσό, ενώ οι γονείς της μητέρας της έφτασαν στη χώρα ως μετανάστες από την Αυστρία.
Μόλις στα 13 της, η Ρουθ έγραψε μια έκθεση για τον «Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», η οποία και προκάλεσε αίσθηση. Αργότερα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου συναντήθηκε και με το μεγαλύτερο θαυμαστή της και μετέπειτα σύζυγό της, Μάρτιν Γκίνσμπεργκ. Το 1957 άρχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ ως μία από τις εννέα μόλις γυναίκες φοιτήτριες μεταξύ 500 ανδρών.
ΛΑΪΚΗ ΗΡΩΙΔΑ
Η φήμη της εκτοξεύτηκε σε επίπεδο λαϊκής ηρωίδας, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Ομπάμα, γεγονός που γέννησε και το «ψευδώνυμό» της. Ήταν τότε που ένας δευτεροετής φοιτητής της νομικής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δημιούργησε ένα blog με τον τίτλο Notorious RGB, δηλαδή «η διαβόητη RGB», δανειζόμενος τον τίτλο από τον δημοφιλή ράπερ Notorious BIG. Έκτοτε, το πρόσωπό της, αλλά και το ιδιαίτερο αυτό «ψευδώνυμο» φιγουράριζε σε δεκάδες μπλουζάκια, φλιτζάνια και άλλα αξεσουάρ ως δείγμα της δημοφιλίας της.
Παρά την ευρεία αποδοχή μεταξύ των φιλελεύθερων, πολλοί ήταν εκείνοι που διατύπωναν τη θέση πως το προχωρημένο της ηλικίας της, αλλά και τα προβλήματα υγείας της, θα έπρεπε να οδηγήσουν την RGB στην συνταξιοδότηση πριν αποχωρήσει ο Ομπάμα. Κι αυτό προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στον Δημοκρατικό πρόεδρο να ορίσει έναν φιλελεύθερο δικαστή στη θέση της.
Ο θάνατος της εμβληματικής RBG είναι εξώφυλλο στις μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες
ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΡΑΜΠ
Το 2016 και πριν τις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ, η RGB τοποθετήθηκε αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας νίκης του Ντόναλντ Τραμπ. «Η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Γκίνσμπεργκ έφερε τους πάντες σε αμηχανία προβαίνοντας σε ανόητες πολιτικές δηλώσεις για μένα» ανέφερε σε τότε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο CNN, η δικαστής είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «απατεώνα». Ωστόσο, δέχτηκε έντονη κριτική για το γεγονός πως τοποθετήθηκε πολιτικά, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με τον θεσμικό της ρόλο ως δικαστή. Η ίδια η RGB δήλωσε αργότερα πως ενδεχομένως δεν θα έπρεπε να προβεί στη συγκεκριμένη δήλωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass