ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πυκνώνουν τα σενάρια για νέα lockdown

ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2020 12:05

Αντιμέτωπη με έναν ανησυχητικό ρυθμό εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη. Την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ανά τον κόσμο, και οι αρχές πόλεων και χωρών σχεδιάζουν την ενίσχυση των μέτρων προστασίας, ενώ σχέδια για lockdown βρίσκονται στο τραπέζι των κέντρων διαχείρισης της κρίσης σε ευρωπαϊκές και μη χώρες. Ηδη, δρακόντεια υγειονομικά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.


«Τα νούμερα του Σεπτεμβρίου πρέπει να χρησιμεύσουν ως κώδωνας συναγερμού για όλους στην Ευρώπη», όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον μεγαλύτερος από τα στοιχεία του Μαρτίου και του Απριλίου, προειδοποίησε από την Κοπεγχάγη ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε.
Η ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ περιλαμβάνει 53 χώρες, ανάμεσά τους και η Ρωσία, μετρά περί τα 5 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα και περισσότερους των 227.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού.
*Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης διέταξε την επιβολή lockdown από τη Δευτέρα σε ορισμένες από τις φτωχότερες συνοικίες της πόλης και των περιχώρων της, όπου διαμένουν περίπου 850.000 άνθρωποι (το 13% του πληθυσμού της μητροπολιτικής περιοχής), μετά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού εκεί.
*Στην Αυστρία, οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις στους εσωτερικούς χώρους θα περιορισθούν στα 10 άτομα. «Εχουμε μία εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Αυστρία», δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραδεχόμενος ότι η χώρα του ζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αυστηρότερα μέτρα ως προς τη χρήση μάσκας και τις δημόσιες συναθροίσεις εφαρμόζονται εδώ και μία εβδομάδα στη χώρα. Η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική, εκτός των σούπερ μάρκετ και των μέσων συγκοινωνίας, σε όλα τα καταστήματα και τα δημόσια κτίρια.
*Στη Γαλλία όπου έχουν ενισχυθεί τα περιοριστικά μέτρα, όπως απαγόρευση φοιτητικών πάρτι, σχολικών εκδρομών και επισκέψεων, των συγκεντρώσεων άνω των δέκα ατόμων, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται νέοι περιορισμοί, που θα περιλαμβάνουν «πιθανό κλείσιμο των μπαρ» ή την «απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων».
Ηδη, οι αρχές της Νίκαιας ανακοίνωσαν ότι θα απαγορευθούν οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων σε δημόσιους χώρους και θα αυστηροποιηθούν οι κανονισμοί ως προς την κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα του κορονοϊού που αυξάνονται στην περιοχή.
*Στην Αγγλία η έκρηξη των κρουσμάτων στη χώρα οδήγησε στην επαναφορά μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας. Ετσι, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο και σε άλλες περιοχές, ενώ υπό μελέτη βρίσκεται επίσης η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύκτα, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να αποφύγει την επιβολή ενός καθολικού lockdown. Η βρετανική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown σε ολόκληρη την Αγγλία, ως «τελευταία αμυντική γραμμή», αλλά προσπαθεί να αποφύγει το μέτρο εφαρμόζοντας τοπικά περιοριστικά μέτρα.
*Στην Τσεχία, όπου ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας είναι από τους ταχύτερους στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Κροατία και τη Ρουμανία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η κυβέρνηση αντέδρασε με την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων, μείωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ από χθες, απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων ορθίων σε εσωτερικούς χώρους και επέκταση της χρήσης της μάσκας στα σχολεία.
*Η Δανία μειώνει το όριο των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και ορίζει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22.00 για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων της επιδημίας COVID-19, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί στη Δανία τις τελευταίες εβδομάδες μετά την χαλάρωση των μέτρων του lockdown που είχε επιβληθεί ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Μάιο.
Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου για την ανάσχεση της διάδοσης της επιδημίας Covid-19.
Η Ολλανδία κατέγραψε 1.972 νέα κρούσματα, αριθμό ρεκόρ για τέταρτη συνεχή ημέρα. Η κυβέρνηση του Μάρκ Ρούτε ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν την απαγόρευση των μεγάλων δημοσίων συναθροίσεων και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ νωρίς το βράδυ. Ο ΠΟΥ κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να αναθεωρήσει την διάρκεια των 14 ημερών καραντίνας που ισχύει για τα άτομα που έχουν έλθει σε επαφή με τον ιό. Παρά ταύτα, στην Γαλλία η διάρκεια της απομόνωσης κατέβηκε στις 7 ημέρες σε περίπτωση επαφής και διαρκεί πλέον 10 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία. Πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, σχεδιάζουν την μείωση της διάρκειας της καραντίνας, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass