ΗΠΑ

Το πήραν απόφαση...

«ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ» ΚΑΙ Ο ΠΟΜΠΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ -ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΟΜΠΑΜΑ ΘΕΛΕΙ Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ

Δημοσίευση: 26 Νοε 2020 12:02

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε προχθές Τρίτη

ότι έχει αρχίσει η μεταβίβαση της εξουσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού η Διεύθυνση Γενικών Υπηρεσιών (General Services Administration, GSA), ο ομοσπονδιακός φορέας που φροντίζει για την ομαλή παράδοση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη, ενημέρωσε τη Δευτέρα τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν πως μπορεί να αρχίσει η διαδικασία. «Σήμερα αρχίσαμε τη διαδικασία να δούμε την απόφαση της GSA και θα κάνουμε όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Θα το φέρουμε σε πέρας», δήλωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου. Πάντως ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ απέφυγε και πάλι χθες να συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στις ΗΠΑ θα κάνει μια ανακοίνωση.Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κάλεσε σήμερα τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ανοίξει μια νέα σελίδα μαζί με το Ιράν επιστρέφοντας στην «κατάσταση που επικρατούσε» πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ. «Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν και οι δύο να αποφασίσουν και να ανακοινώσουν ότι θα επιστρέψουν στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τις 20 Ιανουαρίου 2017», ημερομηνία που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ο Ροχανί μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
«Η πολιτική της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι: σεβασμός των δεσμεύσεων έναντι σεβασμού των δεσμεύσεων, πράξεις έναντι πράξεων, μείωση της έντασης έναντι μείωσης της έντασης, σεβασμός σε αντάλλαγμα σεβασμού», δήλωσε ο Ροχανί.
Εχθροί περισσότερα από 40 χρόνια, η Ισλαμική Δημοκρατία και η Ουάσινγκτον διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1980.
Ωστόσο, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να συγκλίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015, υπό την προεδρία του Ροχανί και όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν στον Λευκό Οίκο. Αλλά ο Τραμπ έβγαλε τη χώρα του από αυτή τη συμφωνία το 2018 στο όνομα μιας πολιτικής «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις που βύθισαν την Ισλαμική Δημοκρατία σε βίαιη ύφεση.
Σε απάντηση, η Τεχεράνη εγκατέλειψε τις περισσότερες βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Βιέννη και σε αυτό το κλίμα αυξημένων εντάσεων, το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν δύο φορές στα πρόθυρα του πολέμου από τον Ιούνιο του 2019.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass