Ποιος ιός; Τα Χριστούγεννα!

ΕΠΙΔΗΜΙΑ.... ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Δημοσίευση: 26 Νοε 2020 12:04

Για τα πρώτα Χριστούγεννα με την πανδημία του κορονοϊού... στο γιορτινό τραπέζι

προετοιμάζεται ο πλανήτης, με περιορισμούς στις οικογενειακές συναθροίσεις, συστάσεις για αποφυγή συγχρωτισμού και περιττών μετακινήσεων, καθώς και αυστηρή τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, η οποία μετρά το 1/4 των καταγεγραμμένων μολύνσεων και θανάτων παγκοσμίως, επιχειρούν να προσαρμόσουν τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή προκειμένου να επιτρέψουν στις οικογένειες να γιορτάσουν χωρίς να υπάρξει υπερ-μετάδοση του ιού.
Βασικός άξονας πάντως είναι η προσωρινή χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν σήμερα ώστε τα Χριστούγεννα να είναι κατά το δυνατόν ομαλότερα και η επαναφορά περιορισμών -εφόσον κριθεί αναγκαίο- μετά την περίοδο των εορτών. Κάποιοι από τους κυβερνώντες έχουν αποκαλύψει τα σχέδιά τους...
-Οι τέσσερις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να χαλαρώσουν προσωρινά τα μέτρα για την Covid-19, ώστε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, για διάστημα πέντε ημερών, να είναι δυνατόν να συγχρωτιστούν τα μέλη τριών νοικοκυριών. Η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις στη διαχείριση της πανδημίας, όμως χθες οι ηγέτες τους κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για τους κανόνες που θα ισχύσουν παντού την περίοδο των εορτών.
-Σταδιακή επιστροφή σε νέα κανονικότητα κήρυξε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Όπως ανακοίνωσε, η χώρα θα αρχίσει τη χαλάρωση του lockdown από το προσεχές Σάββατο, με μια διαδικασία που θα γίνει σε τρία στάδια, ώστε να αποφευχθεί νέα έξαρση της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Ενόψει της αυξανόμενης πίεσης για τις επιπτώσεις στην οικονομική και ψυχική υγεία εξαιτίας του εκτεταμένου lockdown, ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε εξαρχής υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών, αλλά με ειδικές ρυθμίσεις για το εμπόριο και τη λειτουργία της εστίασης.  Μάλιστα, την ημερομηνία αυτή στη Γαλλία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι πολιτιστικοί χώροι, όπως τα μουσεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, με την τήρηση πολύ αυστηρών υγειονομικών κανόνων. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα μείνουν κλειστά έως τις 20 Ιανουαρίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη και με τρίτο κύμα της πανδημίας.
-Στη Γερμανία, μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις, οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που προβλέπει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, όπως τη χαλάρωση των περιορισμών για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τις προτάσεις τους θα τις συζητήσουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
-Στην Ισπανία, η κυβέρνηση επεσήμανε πως οι οικογενειακές και κοινωνικές συναντήσεις θα επιτραπούν μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά θα υπάρχει περιορισμός για έξι μόνο άτομα. Επίσης, πιθανότατα θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 1 έως και τις 6 το πρωί για εκείνες τις μέρες.
-Στην ανάγκη να αλλάξουν φέτος οι συμπατριώτες του τον καθιερωμένο και παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στάθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε. «Πρέπει να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς κοσμικότητες, διότι διαφορετικά οι μολύνσεις θα αυξηθούν και πάλι εντυπωσιακά» δήλωσε ο Κόντε. Πρόσθεσε, δε, ότι «αν υπάρξουν υπερβολικές κοινωνικές επαφές, τον Ιανουάριο θα αυξηθούν τα περιστατικά, με περισσότερους θανάτους και πίεση στις ΜΕΘ της χώρας. Κάτι που η Ιταλία δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass