ΜΑΡΓ. ΣΧΟΙΝΑΣ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

Αλληλεγγύη και μετά την πανδημία

Δημοσίευση: 28 Νοε 2020 12:02

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Tην ανάγκη της αλληλεγγύης, όχι μόνο τώρα που η κοινωνία βρίσκεται σε καιρό κρίσης

αλλά και στο μέλλον, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της 15ης ετήσιας συνάντησης υψηλού επιπέδου με θρησκευτικούς ηγέτες, την οποία διοργανώνει η Επιτροπή.
«Tα αξιοθαύμαστα παραδείγματα αλληλεγγύης που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της περιόδου της κρίσης δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στους καιρούς κρίσης, αλλά να είναι μέρος της πολιτικής μας στο μέλλον» υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, το θέμα της φετινής συνάντησης ήταν ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής και «πώς η παρούσα κρίση άλλαξε και δυσκόλεψε τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που οργανώνουμε τις κοινωνίες μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή απάντηση σε ποικίλα μέτωπα, αλλά επίσης τον ρόλο των θρησκευτικών ηγετών στις κοινότητες πίστης στην προώθηση των αξιών της Ένωσής μας».
«Ήταν επίσης μία ευκαιρία να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για τις θέσεις που πήραν οι άνθρωποι της πίστης κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά επίσης να συζητήσουμε μαζί τους και να τους ακούσουμε σε πολύ σημαντικά θέματα για την κοινωνία μας, όπως η ασφάλεια, η ενσωμάτωση και η ένταξη και η μετανάστευση», προσέθεσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, Αθηναγόρας, ανέφερε ότι «ο κορονοϊός έχει επηρεάσει τους πάντες. Και τις θρησκευτικές κοινότητες με διάφορους τρόπους». «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αξιοσέβαστες χώρες μας, τα οποία φυσικά και ήταν πολύ αναγκαία, έχουν αντίκτυπο στη ζωή των πιστών μας» είπε τονίζοντας πως «γνωρίζουμε ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και υπεύθυνοι για τις ζωές των άλλων».
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο καθηγητής Ερίκ Μπεντφορντ Στρομ, Επίσκοπος Βαυαρίας και επικεφαλής Συμβουλίου Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας σημείωσε: «Η Ευρώπη χάνει την ψυχή της εάν συνεχίσει να βλέπει ανθρώπους να πνίγονται στη Μεσόγειο. Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει λύση για να σταματήσουν επιτέλους οι θάνατοι».
«Μπορώ να υπογραμμίσω πόσο σημαντικό ήταν το ζήτημα της μετανάστευσης» σημείωσε ο σεβασμιότατος Κρίστιαν Κρίγκερ, πρόεδρος της Μεταρρυθμισμένης Προτεσταντικής Εκκλησίας Αλσατίας και Λωραίνης, ενώ ο Καρδινάλιος Ζαν Κλοντ Χόρεριχ, Αρχιεπίσκοπος Λουξεμβούργου, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για το κοινό καλό, αλλά όχι μόνο για το κοινό καλό μέσα στην Ευρώπη, αλλά για το κοινό καλό όλων των ανθρώπων».
Ο Αμπντασαμάντ Ελ Γιαζίντι, γενικός γραμματέας Κεντρικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων, επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε μία εξάπλωση ρατσισμού στην Ευρώπη». «Υπάρχουν αναφορές για αντισημιτικές και αντιμουσουλμανικές επιθέσεις σχεδόν καθημερινά στην αγαπημένη μας Ευρώπη. Αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο να διχάσουν την κοινότητά μας, να διχάσουν τις χώρες μας, να διχάσουν τους λαούς. Πρέπει να απαντήσουμε με περισσότερη ενότητα, με περισσότερο σεβασμό», σημείωσε.
Στον ρόλο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής εστίασε η σεβασμιότατη Σάτου Σααρίνεν της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Φινλανδίας, σημειώνοντας: «Εμείς ως θρησκευτικοί ηγέτες δεν πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε έμφαση στον ρόλο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και του ρόλου της ΕΕ, ως αυτή που ηγείται στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας».
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αλμπέρ Γκίγκι, επικεφαλής ραββίνος Βρυξελλών και μόνιμος αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Ραββίνων και ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουεήφ, οι οποίοι λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass