PFIZER

Αναβαθμίζει την παραγωγή, φρενάρει τις παραδόσεις εμβολίων

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2021 12:45

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η εταιρεία Pfizer θα μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19 στην Ευρώπη, καθώς θα αναβαθμίζει την παραγωγική της ικανότητα, ανακοίνωσαν η εταιρεία και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας.


«Λάβαμε σήμερα λίγο πριν τις 10:00 το μήνυμα αυτό. Αναμέναμε 43.875 δόσεις εμβολίου από την Pfizer την επόμενη εβδομάδα. Τώρα φαίνεται ότι θα λάβουμε 36.075 δόσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του νορβηγικού Ινστιτούτου.
Η μείωση των παραδόσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η Pfizer περιορίζει την παραγωγή ώστε να είναι σε θέση να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως, έναντι 1,3 δισεκατομμυρίου σήμερα, αναφέρει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας.
«Αυτή η προσωρινή μείωση θα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει αποσαφηνισθεί πόσο χρόνο θα πάρει ώστε η Pfizer να φτάσει στο μάξιμουμ της παραγωγικής της ικανότητας και πάλι», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι κάνει αλλαγές στη διαδικασία και τη μονάδα παραγωγής, και θα χρειασθούν επιπλέον ρυθμιστικές εγκρίσεις. «Αν και αυτό θα επηρεάσει προσωρινά τις αποστολές στο τέλος του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, θα προσφέρει σημαντική αύξηση στη διαθεσιμότητα δόσεων στο τέλος του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Pfizer. Σημειώνεται ότι η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, εξασφαλίζει πρόσβαση στα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η Ενωση λόγω της Σουηδίας, η οποία θα αγοράσει περισσότερες από τις δόσεις που χρειάζεται για να τις στείλει στη Νορβηγία, η οποία έχει δημιουργήσει στοκ εμβολίων και δεν θα επηρεασθεί από τη μείωση.
ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Παράλληλα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι λαμβάνουν μικρότερο αριθμό δόσεων του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 από αυτόν που περιμένουν, και παραπονούνται κατά τη διάρκεια εσωτερικών συνεδριάσεων για αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές παραδόσεις, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters, καθώς η προμήθεια εμβολίων εξελίσσεται άνισα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η εταιρεία Moderna ξεκίνησε τις αποστολές του δικού της εμβολίου αυτήν την εβδομάδα, μετά την έγκρισή του από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή στις 6 Ιανουαρίου. Ωστόσο, περί το ένα τρίτο των 27 κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρουν «ανεπαρκή» αριθμό δόσεων, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Υγείας την Τετάρτη, σύμφωνα με πρόσωπο που συμμετείχε στη συνεδρίαση. Παραπονέθηκαν επίσης για αβέβαια χρονοδιαγράμματα στις παραδόσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα.
Το Βέλγιο δήλωσε ότι περιμένει να λάβει μόνο το ήμισυ των προγραμματισμένων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Ιανουάριο λόγω προβλήματος στην αλυσίδα διανομής, ενώ η Λιθουανία δηλώνει ότι οι δικές της προμήθειες θα υποδιπλασιασθούν μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.
Μικρότερες από τις αναμενόμενες ποσότητες παραδόθηκαν στην Ιταλία στις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά το θέμα έχει πλέον επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε Ιταλός αξιωματούχος.
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε στο Reuters ότι σε άλλη τηλεδιάσκεψη μεταξύ διπλωματών την Τετάρτη, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι παραδόσεις θα είναι περιορισμένες τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, με την παραγωγή να προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί προς τον Σεπτέμβριο.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εξασφαλίσει 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και υποψήφιων εμβολίων από έξι εταιρείες, αλλά τα περισσότερα δεν έχουν εγκριθεί. Αποφάσεις για τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson αναμένονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αντίστοιχα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass