Παρελθόν η «εποχή Τραμπ» στο Οβάλ Γραφείο

Οι αλλαγές με νόημα που έκανε ο Μπάιντεν -Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2021 12:02

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Λεπτομερή οδικό χάρτη, επικεντρωμένο στην επιστημονική γνώση, για την αντιμετώπιση

της Covid-19 με την αύξηση των εμβολιασμών και των διαγνωστικών τεστ, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση, τη στιγμή που η πανδημία εισέρχεται «στην πιο φονική της φάση», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει αμέσως 10 διατάγματα και άλλες εγκυκλίους για την εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την οποία παρέλειψε ο προκάτοχός του, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις ΗΠΑ. Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει σειρά στόχων, όπως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του αμερικανικού πληθυσμού, η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ο έλεγχος της εξάπλωσης της επιδημίας χάρη στη χρήση μάσκας και στην αύξηση των διαγνωστικών τεστ. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση της επείγουσας βοήθειας και η εισαγωγή επείγουσας νομοθεσίας για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η λειτουργία των σχολείων και των καταστημάτων σε συνθήκες ασφάλειας, η προστασία των πλέον ευάλωτων και η αντιμετώπιση των φυλετικών ανισοτήτων, καθώς και η αποκατάσταση της αμερικανικής ηγεσίας στον κόσμο για την προετοιμασία για οποιασδήποτε μελλοντική πανδημία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κονγκρέσο την έγκριση πόρων ύψους 1.900 δισεκατομμυρίων, στα οποία περιλαμβάνονται 20 δισεκατομμύρια δολάρια για εμβόλια και 50 δισεκατομμύρια δολάρια για διαγνωστικά τεστ.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΟΒΑΛ ΓΡΑΦΕΙΟ
Εν τω μεταξύ αέρας ανανέωσης πνέει πλέον στις ΗΠΑ, και αυτό φαίνεται πως ισχύει ακόμη και για το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, το οποίο ο Τζο Μπάιντεν φρόντισε να ανακαινίσει και να διακοσμήσει με τη δική του αισθητική. Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε τη νέα διακόσμηση, καθώς κάλεσε τους δημοσιογράφους κατά την υπογραφή μιας σειράς εκτελεστικών εντολών λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του.
Μια προτομή του Σέζαρ Τσάβεζ, του ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων, βρίσκεται πλέον ανάμεσα σε μια σειρά οικογενειακών φωτογραφιών πίσω από το γραφείο του νέου προέδρου. Προτομές των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Ρόζα Παρκς, Ελεανόρ Ρούσβελτ και Ρόμπερτ Φ. Κένεντι έχουν επίσης πάρει τη θέση τους στο Οβάλ Γραφείο, ενώ ένα σκούρο μπλε χαλί έχει αντικαταστήσει το ανοιχτόχρωμο που είχε βάλει ο τέως πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Μαζί με τον Τραμπ φαίνεται πως έφυγαν και οι χρυσές κουρτίνες, που αντικαταστάθηκαν από εκείνες που κρέμονταν επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, και είναι σε πιο σκούρα χρυσή απόχρωση. Ακόμη, από το Οβάλ Γραφείο έχει αφαιρεθεί το πορτρέτο του αμφιλεγόμενου πρώην προέδρου Άντριου Τζάκσον, του πρώτου λαϊκιστή προέδρου της Αμερικής, το οποίο είχε κρεμάσει σε περίοπτη θέση ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αντριου Τζάκσον ήταν γνωστό ότι έχτισε την προσωπική του περιουσία με δουλεμπόριο, ενώ η παραμονή του στην προεδρία των ΗΠΑ οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων ιθαγενών Αμερικανών. Παράλληλα, η προτομή του Ουίνστον Τσόρτσιλ, την οποία είχε επαναφέρει ο Τραμπ μετά την αφαίρεσή της από τον Μπαράκ Ομπάμα, δεν εμφανίζεται πλέον.
Ένας εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν δήλωσε στη «The Washington Post» ότι αντικατοπτρίζει πώς οι «διαφορές απόψεων, που εκφράζονται μέσα από τη Δημοκρατία, είναι απαραίτητες για τη δημοκρατία». Όλες αυτές οι αλλαγές έγιναν χθες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Σε άλλες προσθήκες, ένα πορτρέτο του Μπέντζαμιν Φράνκλιν έχει τοποθετηθεί σε έναν κοντινό τοίχο, όπως και ένα πορτρέτο του Φράνκλιν Ρούσβελτ. Πίνακες των αντιπάλων Τόμας Τζέφερσον και πρώην υπουργού Οικονομικών Αλεξάντερ Χάμιλτον έχουν τοποθετηθεί ο ένας κοντά στον άλλον. Όπως και ο Τζορτζ Ουάσινγκτον με τον Αβραάμ Λίνκολν.
Ο Άσλεϊ Γουίλιαμς, αναπληρωτής διευθυντής των επιχειρήσεων του Οβάλ Γραφείου, δήλωσε: «Ήταν σημαντικό για τον πρόεδρο Μπάιντεν να μπει σε ένα Οβάλ Γραφείο που να μοιάζει με την Αμερική, και άρχισε να δείχνει το πώς θα είναι ως πρόεδρος». Φυσικά, οι φωτογραφίες του αείμνηστου γιου του, Μπο Μπάιντεν, με τον γιο του Χάντερ, της μητέρας του Κάθριν Ευγενία Φίνεγκαν και του Πάπα είναι επίσης ορατές και μάλιστα σε περίοπτη θέση. Όπως και οι εικόνες με τη σύζυγό του και Πρώτη Κυρία πλέον, Δρ Τζιλ Μπάιντεν, και τη μεγάλη οικογένειά του. Κάτι όμως που έμεινε σταθερό στο Οβάλ Γραφείο είναι το γραφείο που χρησιμοποιεί. Γνωστό και ως Resolute Desk, επειδή κατασκευάστηκε από βελανιδιά που χρησιμοποιήθηκε στο βρετανικό εξερευνητικό πλοίο Αρκτικής HMS Resolute και το οποίο χρησιμοποιούσε και ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass