Επιστρέφουν περιουσίες, έναντι αναγνώρισης

Αίρεται το στρατιωτικό καθεστώς σε τμήμα της περίκλειστης πόλης

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2021 12:02

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Το σχέδιο μερικού ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου ανακοίνωσαν

το πρωί της Τρίτης, από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Ο τελευταίος γνωστοποίησε ότι θα εφαρμοστεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης, οδηγώντας σε άνοιγμα της περιοχής σε ποσοστό 3,5%.  Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει υπό τον όρο ότι αυτοί θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου.
Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο Κυπριακό και να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, δύο κυρίαρχα κράτη, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.
Η αναγνώριση αυτής της «πραγματικότητας» είναι μια αναγκαιότητα, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν.
Σε ό,τι αφορά το Βαρώσι, ο κ. Ερντογάν συνεχάρη τη στάση της ηγεσίας του κ. Τατάρ. Με την νέα απόφαση -την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της κλειστής πόλης-, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος. Το τμηματικό άνοιγμα της πόλης δείχνει το πόσο προσεκτικά διαχειρίζεται η τουρκική πλευρά το όλο ζήτημα.
Στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση του για διάσκεψη που θα αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά παραγνωρίζει αυτήν την πρόταση και το Φθινόπωρο ξεκινά εργασίες. Σύμφωνα με τον κ. Ερντόγαν αυτή η εξέλιξη δείχνει την πλευρά που δεν δίνει συγκατάθεση για διάλογο. Και η Τουρκία θα πράξει ό,τι πρέπει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ίδιας και των τ/κ στην περιοχή.
Ο κ. Ερντογάν  εξαπέλυσε λεκτικά πυρά και κατά της Ε.Ε, σημειώνοντας πως ενώ υποσχέθηκαν βοήθεια προς τους τ/κ, τελικά έλεγαν ψέματα. Για τις παραινέσεις και τα διαβήματα που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από Ευρωπαίους πριν από την άφιξή του στην Κύπρο και τις ανακοινώσεις ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν θα πάρουμε άδεια από εσάς για τις όποιες ανακοινώσεις», είπε.
Αναφέρθηκε και σε ορισμένους «κύκλους» στην Ουάσιγκτον που κινητοποιήθηκαν με αφορμή την άφιξη του ίδιου στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος «εχθροί» της Τουρκίας. «Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Αμερική στηρίζεται πάνω στο ψέμα».
«Ας μας συγχωρέσουν, όχι 47 χρόνια, 147 χρόνια και αν περάσουν οι τ/κ δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την ανεξαρτησία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.
«Όλες οι δυσκολίες είναι περαστικές, ενώ η ΤΔΒΚ έχει μόνιμο χαρακτήρα», δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τατάρ.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass