Επιστρατεύουν...γουρούνια για την ασφάλεια των πτήσεων

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2021 12:55

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ


Τα ανά τον κόσμο αεροδρόμια εφαρμόζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των πουλιών που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τις πτήσεις. Στο Σίπχολ του Άμστερνταμ δοκιμάζουν μία πρωτότυπη λύση, η οποία ακούει στο όνομα… γουρούνια. Οι χήνες αυξάνονται γύρω από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη. Έτσι επιστρατεύθηκαν γουρούνια για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος.
Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα έξι εβδομάδων, με στόχο να διαπιστωθεί αν ένα μικρό κοπάδι γουρουνιών μπορεί να αποτρέψει τα σμήνη από χήνες και άλλα πουλιά που τα προσελκύουν τα υπολείμματα καλλιέργειας στην περιοχή.
Συνολικά 19 γουρούνια απόλαυσαν αρχικά τη ζωή σε 20 στρέμματα ανάμεσα σε δύο διαδρόμους, τρώγοντας τα ζαχαρότευτλα που προσελκύουν τα πουλιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να συγκρουστούν με αεροπλάνα ή- στο χειρότερο σενάριο- να μπουν στους κινητήρες τους.
Από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον ίδιο μήνα του 2019 υπήρξαν 565 «επιθέσεις» πουλιών σε αεροπλάνα κοντά στο Σίπχολ, με κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο αριθμός μειώθηκε σε 259 την περίοδο 2020-21, καθώς μειώθηκε η εναέρια κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το αεροδρόμιο έχει 20 ελεγκτές, που καταγράφουν κάθε δραστηριότητα των πτηνών στην περιοχή και με μεθόδους όπως οι ακτίνες λέιζερ ή οι θόρυβοι προσπαθούν να τα διώχνουν. Τώρα, η Royal  Schiphol Group απευθύνθηκε σε ένα μικρό υπαίθριο χοιροστάσιο, προκειμένου να διαπιστώσει αν τα γουρούνια μπορούν να φέρουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
«Τους αρέσουν τα πάντα» δήλωσε ο Σταν Γκλούνεμανς -συνιδιοκτήτης του χοιροστασίου- αναφερόμενος στα γουρούνια και σημείωσε ότι οι χήνες στην Ολλανδία έχουν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του ‘70.
«Είναι επικίνδυνες, αλλά είναι ζώα και πρέπει να τις αντιμετωπίσεις σωστά. Το γουρούνι είναι διπλός εχθρός. Προσπαθεί να πιάσει τη χήνα και επίσης τρώει το φαΐ της, είναι διπλή επίθεση» εξήγησε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1