ΑΛΒΑΝΙΑ

«Ιρανοί χάκερ» χτύπησαν ιστοτόπους της

Ματαίωσαν συνέδριο αντιφρονούντων κοντά στα Τίρανα

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2022 12:20

Η κυβερνοεπίθεση που έθεσε εκτός λειτουργίας ιστοτόπους της αλβανικής κυβέρνησης τον περασμένο μήνα ήταν πιθανότατα έργο χάκερ που στηρίζονται από την Τεχεράνη και ήθελαν να ακυρώσουν συνέδριο ιρανών αντιφρονούντων που θα διεξαγόταν κοντά στα Τίρανα, ανακοίνωσε αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας.


Η Mandiant αναφέρει σε έκθεσή της ότι βάσισε την εκτίμησή της σε αρκετούς παράγοντες: τη χρονική στιγμή της επίθεσης, το περιεχόμενο ενός καναλιού στο Telegram μέσω του οποίου υπήρξε ανάληψη ευθύνης, και τις ομοιότητες ανάμεσα στον κώδικα της επίθεσης και κακόβουλα προγράμματα που έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον Ιρανών και Αράβων.
Το συνέδριο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το διήμερο 23-24 Ιουλίου από την ομάδα Μουτζαχεντίν ε Καλκ, γνωστή ως MEK, ακυρώθηκε όμως έπειτα από προειδοποίηση των τοπικών αρχών για πιθανή τρομοκρατική επίθεση.
Περίπου 3.000 μέλη της ομάδας MEK ζουν σε καταυλισμό στο Μανζά, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, αναφέρει το Associated Press.
To συνέδριο, με τίτλο Παγκόσμια Διάσκεψη για το Ελεύθερο Ιράν, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στον καταυλισμό παρουσία αμερικανών αξιωματούχων.
Την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση ανέλαβε η ομάδα «Home Land Justice».
Οι χάκερ χρησιμοποίησαν λογισμικό ransomware για να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα στους υπολογιστές στόχους, μια πρακτική που συνήθως εφαρμόζεται από χάκερ που ζητούν λύτρα για να ξεκλειδώσουν τα δεδομένα. Όλο και περισσότερο όμως προγράμματα ransomware χρησιμοποιούνται και για επιθέσεις με πολιτικό χαρακτήρα, κυρίως από το Ιράν.
Η ΜΕΚ ξεκίνησσε ως μαρξιστική οργάνωση που αρχικά υποστήριξε την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, αργότερα όμως τάχθηκε κατά του Αγιατολάχ και πραγματοποίησε σειρά δολοφονιών και βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράν.
Πολλά μέλη του κατέφυγαν στο Ιράκ, σήμερα όμως η ομάδα έχει έδρα την Αλβανία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
FESTIVAL OLYMPOU 1-7-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1