ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Πρόωρες εκλογές ζητά ο Μίλο Τζουκάνοβιτς

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2022 20:20

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ
Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς ζήτησε χθες τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, επιδεινώνοντας τις πολιτικές εντάσεις που σοβούν εδώ και πολύ καιρό στη χώρα. Το Μαυροβούνιο οδεύει από κρίση σε κρίση μετά τις εκλογές του 2020, όταν το Κόμμα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών (DPS) του προέδρου πέρασε στην αντιπολίτευση, έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία. Τον Αύγουστο, η φιλοδυτική κυβέρνηση μειοψηφίας του Ντρίταν Αμπάζοβιτς κατέρρευσε έπειτα από πρόταση μομφής, λίγους μήνες αφότου έπεσε η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία μετείχαν φιλορωσικά, φιλοσερβικά και κεντρώα κόμματα.
Τα κεντρώα κόμματα συμφώνησαν την Δευτέρα να σχηματίσουν τρίτη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον μετριοπαθή πρώην υπουργό Εξωτερικών Μίοντραγκ Λέκιτς. Ωστόσο ο Τζουκάνοβιτς αρνήθηκε να επικυρώσει αυτήν την επιλογή και ζήτησε από την πρόεδρο του Κοινοβουλίου να περικόψει τη διάρκεια της τετραετούς θητείας των βουλευτών.
«Αυτή είναι η βέλτιστη λύση (...) που αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
«Δεδομένης της περιφερειακής και παγκόσμιας κατάστασης, των προκλήσεων σε πολιτικό επίπεδο και στον τομέα της ασφάλειας, των οικονομικών και δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Μαυροβούνιο, η χώρα χρειάζεται μια ικανή, υπεύθυνη και αποτελεσματική κυβέρνηση», πρόσθεσε. Η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου -δηλαδή από 41 εκ των 81 βουλευτών- αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο πρόεδρος θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1