ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ζητάει ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Και καλεί να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη

Δημοσίευση: 24 Νοε 2022 12:15

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις λιβυκές να προχωρήσουν σε ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα.


Ζητάει να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.
Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές.
ΣΑΦΗΣ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ
Αναφέρεται συγκεκριμένα στο κείμενο πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ωθεί τις λιβυκές αρχές να ακυρώσουν το μνημόνιο κατανοήσης Τουρκίας και Λιβύης για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα». Το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραφη στις 3 Οκτωβρίου», με το μήνυμα εδώ να είναι ηχηρό, καθώς στην εν λόγω συμφωνία προβλέπονται «παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στις ΑΟΖ άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Κύπρου και Ελλάδας».
Από εκεί και πέρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής Wagner, ενώ αναφέρεται και στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Επίσης, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα. Για να επιτευχθεί αυτό, τα κράτη-μέλη πρέπει να ενεργήσουν με πιο ενιαίο τρόπο και να εκφραστούν με μία φωνή για τα θέματα της Λιβύης. Για τον σκοπό αυτόν, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να διορίσει, κατά προτεραιότητα, ειδικό εντεταλμένο της ΕΕ για τη Λιβύη.
Ο ΜΑΝ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Στην Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τη Λιβύη συμπεριλαμβάνονται «δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες για την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβικού μνημονίου και τη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων», που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του.
Όπως υπογραμμίζει, πρόκειται για «μία πολύ σημαντική απόφαση του (Ευρωπαϊκού) Κοινοβουλίου, που ταυτίζεται απολύτως με τις ελληνικές εθνικές θέσεις».
Συγκεκριμένα, με την υιοθέτηση και έγκριση των τροπολογιών αυτών «είναι πλέον επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1