Συναγερμός για τη γρίπη των σκύλων

Η ΝΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2023 10:35

ΠΕΚΙΝΟ
Ένας ιός της «γρίπης των σκύλων» κινδυνεύει να μολύνει τους ανθρώπους, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.
Ο ιός προέρχεται από έναν τύπο γρίπης των πτηνών που ονομάζεται H3N2, ο οποίος μόλυνε για πρώτη φορά σκύλους περίπου το 2006 και τώρα έχει εξελιχθεί σε μια μορφή γρίπης των πτηνών προσαρμοσμένη στα θηλαστικά.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι η γρίπη των πτηνών δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, υπήρχαν πάντα ανησυχίες μεταξύ των ειδικών ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αφού ο ιός ήταν σε θέση να εγκατασταθεί σε ένα είδος θηλαστικού, το οποίο θα μπορούσε με τη σειρά του να μεταδοθεί μεταξύ των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
Μελέτες σε 4.000 σκύλους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας εξέτασαν τους κινδύνους εξάπλωσης του στελέχους. Οι ειδικοί της γρίπης των πτηνών διαπίστωσαν ότι ο ιός ήταν «πιο ικανός» να «αναγνωρίσει τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων και να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα».
ΕΧΟΥΝ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΕΞΙ ΣΚΥΛΙΑ
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό eLife: «Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι σκύλοι μπορεί να χρησιμεύσουν ως ενδιάμεσοι για την προσαρμογή των ιών της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο». Έξι σκυλιά μολύνθηκαν σκόπιμα με τα γνωστά στελέχη της γρίπης των σκύλων του H3N2, αλλά διαπιστώθηκε ότι ο καθένας εμφάνισε «απλώς ήπια αδιαθεσία», με συμπτώματα όπως πυρετό, φτέρνισμα και βήχα.
Ο καθηγητής Τζέιμς Γουντ, επικεφαλής του Τμήματος Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είπε στον Independent: «Οι αλλαγές στον ιό των σκύλων προφανώς τον καθιστούν καλύτερα προσαρμοσμένο για μετάδοση μέσα στα θηλαστικά, όπως θα περίμενε κανείς μετά από τόσο μακρά περίοδο στους σκύλους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass