ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Υπέρ της λύσης διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο

ΣΟΛΤΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΩ, ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΑΡΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2023 8:08

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Τη θέση της Γερμανίας υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με «διζωνική ομοσπονδία και εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων στην ηγεσία του κράτους», στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.


Ειδικότερα, κ. Σολτς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο υποδέχθηκε στο Βερολίνο, είπε ότι «θα επιθυμούσα το αδιέξοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας να αποκτήσει επιτέλους νέα δυναμική».
«Αυτό ωστόσο», είπε: «απαιτεί πολιτικό θάρρος εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων και δεν ξέρω κατά πόσον υπάρχει η διάθεση από όλες τις πλευρές».
«Συζητήσαμε για αυτό και θέλουμε να βοηθήσουμε. Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει ώστε όλοι να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλο και εάν αυτό είναι επιθυμητό είμαστε ευχαρίστως στη διάθεση να στηρίξουμε αυτήν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης».
Επιθυμία της Γερμανίας, είπε ο Γερμανός καγκελάριος, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και ανέφερε ότι τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και στη βάση του διεθνούς δικαίου. «Άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας έχουν σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά στο μέλλον σε θέματα που περιλαμβάνουν και τον ενεργειακό εφοδιασμό και την αμυντική συνεργασία.
ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, είπε ότι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά θέματα, ενώ για το Κυπριακό ανέφερε ότι επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. «Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του επηρεάζει άμεσα και την ΕΕ», τόνισε.
«Θεωρώ ότι η Γερμανία ως ένα από τα πιο σημαντικά κράτη μέλη της ΕΕ μπορεί να συμβάλει προς αυτήν την προσπάθεια», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας να δουλέψει και ότι ο ρόλος της Γερμανίας είναι σημαντικός.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική και μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τη Γερμανία για την αντιμετώπιση του προβλήματος του μεταναστευτικού λέγοντας ότι η Γερμανία είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που αντιλαμβάνεται το πρόβλημα.
Εκτός από το Κυπριακό, συζήτησαν και για τις διμερείς σχέσεις εκφράζοντας βούληση για ενίσχυσή τους, το μεταναστευτικό, το θέμα της ενέργειας, για την Ανατολική Μεσόγειο, την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass