ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κίνητρα υπέρ των υπερωριών

*Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΛΤΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2024 8:31

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να αρχίσουν να εργάζονται περισσότερες ώρες, ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών όπως είναι η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επειτα από μήνες διαβουλεύσεων, ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα «σχέδιο ανάπτυξης» που θα καθιστά τις παραπάνω ώρες εργασίας περισσότερο ανταποδοτικές για τον εργαζόμενο και, ως εκ τούτου, περισσότερο δελεαστικές ως επιλογή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει εάν και κατά πόσο θα μπορούσε να προσφέρει σε όσους κάνουν υπερωρίες κίνητρα μέσα από φοροαπαλλαγές/φοροελαφρύνσεις και διαφοροποιημένες προνοιακές παροχές.
Μεταξύ των προηγμένων/ανεπτυγμένων οικονομικών, η Γερμανία έχει τις λιγότερες μέσες ώρες εργασίας (μόλις 1.341 ετησίως έναντι 1.815 στην Πολωνία και 1.886 στην Ελλάδα), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2022, καθώς είναι πολλοί εκείνοι στη χώρα που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.  
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι μέσες ετήσιες ώρες εργασίας των Γερμανών έχουν μειωθεί κατά 30% τα τελευταία 50 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι από την περίοδο της πανδημίας και έπειτα, οι μέσες ώρες εργασίας έχουν μειωθεί συνολικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ενώ παράλληλα ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης και το ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.  

«Η τάση πολλών να επιλέγουν λιγότερες ώρες εργασίας έχει ενταθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την πανδημία. Οι Γερμανοί εργαζόμενοι στα τρένα για παράδειγμα, ζήτησαν και επέτυχαν να μειώσουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας τους από 38 σε 35 έως το 2029», γράφουν οι FT.
Στη Γερμανία ωστόσο, οι χαμηλόμισθοι δεν έχουν αρκετά κίνητρα ακόμη και αν θέλουν να εργασθούν περισσότερο, καθώς τα αυξημένα έσοδα των παραπάνω ωρών εργασίας συνοδεύονται από μεγαλύτερους φόρους και μειωμένα επιδόματα.
Σύμφωνα με τους FT, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, πιέζει για φοροελαφρύνσεις στις υπερωρίες πέραν των 41 ωρών εργασίας την εβδομάδα, καθώς και για αλλαγές στο σύστημα επιδομάτων ανεργίας». «Ωστόσο, τα γερμανικά συνδικάτα αντιτίθενται σε αυτές τις ιδέες», όπως αναφέρεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass