ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Ξεκινά το Κτηματολόγιο σε όλο τον Δήμο Ελασσόνας

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2016 0:05

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Αρχή και επίσημα σε λίγες ημέρες για το Κτηματολόγιο ή την Κτηματογράφηση σε όλο τον Δήμο Ελασσόνας, αφού σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώσουν όλη τους την ακίνητη περιουσία, περιουσία που βρίσκεται στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου Ελασσόνας.

Έτσι, καλούνται όσοι έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο στα κτηματολογικά βιβλία δικαίωμα, επί των ακινήτων που βρίσκονται μέσα στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου Ελασσόνας να υποβάλλουν δήλωση για το δικαίωμα τους αυτό, με αναφορά στην αιτία κτήσης του.

Η συγκεκριμένη δήλωση υποβάλλεται στο αρμόδιο γραφείο Κτηματογράφησης, που εδρεύει στην Ελασσόνα(οδός Μητροπολίτου Ιακώβου Μακρυγιάννη και παρόδου 6ης Οκτωβρίου – πρόσβαση 1ος όροφος από την Μητροπολίτου Ιακώβου Μακρυγιάννη ή ισόγειο από την 6ης Οκτωβρίου / τηλέφ. 24930 -24260, fax. 24930- 24658 , e-mail: ktima.elassona@gmail.com ).

Όπως έγινε γνωστό, η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων αρχίζει τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 και λήγει στις 2 Μαΐου 2016 (3 μήνες) για τους κατοίκους της ημεδαπής, ενώ λήγει στη 1 Αυγούστου 2016 (6 μήνες) για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα πως η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες αυστηρές κυρώσεις.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της δήλωσης, ανάμεσα στα άλλα, είναι:

* Τίτλοι κτήσης

* Πιστοποιητικά μεταγραφής, αν υπάρχουν

* Δικαιολογητικά για κληρονομιές

* Δικαιολογητικά για χρησικτησίες

* Τοπογραφικά αν υπάρχουν .

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ:

Η αρχική εγγραφή κάθε ακινήτου (νομική και χωρική πληροφορία) αποτυπώνεται πάνω στο λεγόμενο Κτηματολογικό Φύλλο του ακινήτου, αντίγραφο του οποίου μπορεί να αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος στο Κτηματολογικό Γραφείο.

Η αρχική εγγραφή είναι δυνατόν να διορθωθεί μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, στο στάδιο της λειτουργίας, σύμφωνα όμως με διαδικασίες που ορίζει ρητά ο νόμος και όχι με μια απλή δήλωση του ενδιαφερομένου (δηλαδή, η δήλωση ιδιοκτησίας του ν.2308/1995 δεν χρησιμοποιείται πλέον).

Η διόρθωση αυτή είναι δυνατή μέσα σε προθεσμία πέντε ετών από την ημερομηνία ένταξης μιας περιοχής στο Κτηματολογικό Γραφείο. Για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή τους νόμιμα εργαζόμενους στο εξωτερικό η αντίστοιχη προθεσμία είναι επτά έτη.

Μετά τη λήξη των παραπάνω προθεσμιών, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους. Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών:

α) Τα ακίνητα που για οποιοδήποτε λόγο δεν δηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης και έχουν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο

β) Κάποιος, που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου, παρά μόνο να αξιώσει χρηματική αποζημίωση γι’ αυτό.

Στον χάρτη Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ελασσόνας, που υπάγονται στην Κτηματογράφηση, περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

Άζωρος(Βουβάλα) / Άκρη / Αμούρι / Βαλανίδα / Βερδικούσια / Βλαχογιάννι / Γαλανόβρυση / Γεράνια / Γιαννωτά / Δολίχη / Δομένικο / Ελασσόνα / Ευαγγελισμός / Καλλιθέα / Καρυά / Κεφαλόβρυσο / Κοκκινόγη / Κοκκινοπηλός / Κρανέα / Κρυόβρυση / Λιβάδι / Λουτρό / Λόφος / Λυκούδι / Μαγούλα / Μεγάλο Ελευθεροχώρι / Μεσοχώρι / Ολυμπιάδα / Παλαιόκαστρο / Πραιτώρι / Πύθιο / Σαραντάπορο / Στεφανόβουνο / Συκαμινέα / Συκέα / Τσαριτσάνη / Φλάμπουρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass