Η «Λαϊκή Συσπείρωση» των δήμων Λάρισας και Τεμπών για τους πρόσφυγες

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2016 16:11

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» των δήμων Λάρισας και Τεμπών με αφορμή το θέμα των προσφύγω ν στα Τέμπη σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «την Τρίτη 23 Φλεβάρη κλιμάκιο με τους εκλεγμένους με το ΚΚΕ δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους Τεμπών και Λαρισαίων, Μπίκα Χρήστο και Κρίκη Πέτρο, επισκέφτηκε τα Τέμπη όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συνεχίζουν το μακρύ ταξίδι που ξεκίνησε από την χώρα τους που δοκιμάζεται από την φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, πέρασαν τα παγωμένα νερά του Αιγαίου, έφθασαν στον Πειραιά και η κυβέρνηση αντί να τους μεταφέρει κατευθείαν στα σύνορα, τους άφησε στην μέση της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης. Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά μένουν στο ύπαιθρο με το κρύο να είναι ιδιαίτερο τσουχτερό, κάνοντας ακόμη περισσότερο δύσκολη την διαμονή τους.

Αυτό που συνάντησε το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης ήτανε η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού και ως προς τον συντονισμό, αλλά και ως προς την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους εκατοντάδες πρόσφυγες. Η κινητοποίηση από μεριάς των όμορων δήμων Λαρισαίων – Τεμπών, απέδειξε στην πράξη την ανυπαρξία οργανωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας σε τέτοιες συνθήκες. Αποδείχτηκαν ανέτοιμοι να βάλουν σε κίνηση τον κρατικό μηχανισμό που διαθέτουν. Τα «πολυδιαφημισμένα» δίκτυα «κοινωνικών δομών» αποδείχτηκαν στην πράξη ότι είναι ανήμπορα να δώσουνε ουσιαστικές λύσεις αν και γνωρίζανε το πρόβλημα από νωρίς το μεσημέρι. Πέρα από τις όποιες καλές προθέσεις από ορισμένους αντιδημάρχους, επιβεβαιώθηκε στην πράξη η κριτική που ασκούμε σε σχέση με την λειτουργία αυτών των δομών, που επαφίενται στην «φιλανθρωπία», τον «εθελοντισμό» και την «ελεημοσύνη» και όχι σε θεσμοθετημένους κρατικούς πόρους και το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

Υπήρξε άμεση παρέμβαση από τους δημοτικούς συμβούλους προς τους αρμόδιους αντιδημάρχους για να εξασφαλιστεί χώρος κατάλληλος (γυμναστήρια, ή κλειστά σχολικά κτήρια) για να διαμένουν όσο διάστημα περιμένουν την μετακίνησή τους. Να υπάρξει μέριμνα για υγειονομική φροντίδα με άμεση μετακίνηση της κινητής μονάδας της 5ης ΥΠΕ για εκατοντάδες βρέφη, μικρά παιδιά και μητέρες. Επίσης να εξασφαλιστεί η διατροφή τους για όσο διάστημα χρειαστεί και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα για το λόγο αυτό επικοινώνησαν και με εκπρόσωπο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για να του εκθέσουν τις άσχημες συνθήκες που συνάντησαν και ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του.

Ο εγκλωβισμός των απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται με απαράδεκτα μέτρα καταστολής, όπως γίνεται στην Ειδομένη. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στήριξε και υλοποιεί τις αποφάσεις της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, που δεν θα θεωρούνται χρήσιμοι για το κεφάλαιο, είτε θα παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, στα λεγόμενα hot spots είτε θα αντιμετωπίζουν την καταστολή του Frontex και του ΝΑΤΟ, στους οποίους η κυβέρνηση ουσιαστικά αναθέτει τη «φύλαξη» των συνόρων.

Απαιτούμε άμεσα να αναλάβει ο κρατικός μηχανισμός τις ευθύνες τις διαχείρισης του προβλήματος και να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Οι δημοτικές αρχές Τεμπών και Λαρισαίων να αναλάβουν τις δικές της ευθύνες, διαθέτοντας μερικά από τα δεκάδες εκ ευρώ των «πολυδιαφημισμένων» διαθέσιμων τους, βάζοντας σε κίνηση τις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι τους «Ενεργούς Πολίτες» και άλλες ομάδες που δεν μπορούν να λύσουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα σ’ αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα των όμορων δήμων Τεμπών – Λαρισαίων, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους μέσα από τα συνδικάτα, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, με συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Να πιέσουν το κράτος και τις δημοτικές αρχές να σκύψουν και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα. Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και την εξασφάλιση της μετακίνησής τους προς τις χώρες προορισμού τους» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Τεμπών-Λαρισαίων: Μπίκας Χρήστος, Κρίκης Πέτρος, Παζιάνας Γιώργος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass