ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΣΤΟ ΜΕΖΟΥΡΛΟ

Εκδήλωση τιμής στη «νίκη των λαών»

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2016 15:40

 

 

Το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή την συμπλήρωση 71 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στις 9 Μάη του 1945, στο χώρο του μνημείου στο λόφο του Μεζούρλου, τόπο εκτέλεσης κομμουνιστών και αγωνιστών την περίοδο 1946-1949.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Τηλέμαχος Καλογήρου, πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Τιμάμε σήμερα από αυτόν εδώ τον ιερό χώρο του Μεζούρλου, τον ποτισμένο με αίμα εκατοντάδων αγωνιστών, τα 71 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, απ’ την μέρα που η ναζιστική Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων στον Κόκκινο Στρατό.

   Τιμάμε: Όσους αγωνίστηκαν κατά των εισβολέων κατακτητών στα πεδία των μαχών, στις πόλεις, στα βουνά, στην παρανομία.

   Τους ανώνυμους μαχητές και μαχήτριες που πολέμησαν εναντίον του ιμπεριαλιστικού άξονα Γερμανίας – Ιαπωνίας - Ιταλίας και των συμμάχων τους.

   Τους νεκρούς από πείνα, τα εκατομμύρια θύματα των στρατοπέδων θανάτου και κάθε χώρου φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο αποκορύφωμα, με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

   Η αντιφασιστική νίκη των λαών οφείλει πολλά στους σοβιετικούς μαχητές και μαχήτριες, στους αγωνιστές και αγωνίστριες που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας τους, των μεγάλων λαϊκών ιδανικών.

   Αξιοσημείωτη ήταν όμως και η συμβολή του ελληνικού λαού! Εκατοντάδες χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά πάλεψαν με τ’ όπλο ή με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα, έδωσαν μάχες για την οργάνωση της επιβίωσης του λαού.

   Εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκοί άνθρωποι έκρυψαν αγωνιστές ή πήραν μέρος στις απεργίες, στα σαμποτάζ και στις διαδηλώσεις ενάντια στους φασίστες.

   Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες πολέμησαν με αυτοθυσία, πάλεψαν στις συνοικίες, τα βουνά, τα εργοστάσια, παντού, ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συμμάχους τους. Χιλιάδες γυναίκες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν.

   Η 9η Μάη να μη γίνει ποτέ στη συνείδηση των λαών «Μέρα της Ευρώπης» όπως ανακηρύχτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να σβηστεί η ιστορική μνήμη. Η ιστορία, αυτή, που γράφτηκε με το αίμα των λαών, γίνεται προσπάθεια να "ξαναγραφτεί", ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

   Η ΕΕ με διάφορα προγράμματα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό. Σε μια σειρά χώρες, απαγορεύονται τα ΚΚ, τα κομμουνιστικά σύμβολα, διώκονται αγωνιστές και αποκαθίστανται οι ναζιστές, τα Ες-Ες.
   Την ίδια ώρα, η ΕΕ στηρίζει τις αντιδραστικές – ναζιστικές δυνάμεις, που συμμετέχουν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ουκρανίας. Η αλήθεια που προσπαθεί να κρύψει είναι πως ο φασισμός και ο πόλεμος γεννήθηκαν από τα σπλάχνα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας του κεφαλαίου. Όσο θα υπάρχουν τέτοιες κοινωνίες δεν πρόκειται να εκλείψουν.            Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πρωτοστατήσει στους
σύγχρονους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν,του Ιράκ, του Μάλι, της Συρίας.   Όμως οι λαοί, παρά τις προσπάθειες των καταπιεστών τους, δεν πρόκειται να ξεχάσουν! Και θα αγωνιστούν, ο κάθε λαός πρώτα απ’ όλα για τη χώρα του, για να εξαφανίσουν την ύπαρξη κάθε οικονομικού συμφέροντος και κάθε εξουσίας που τους βλάπτει, παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους και αλλάζοντας τα πάντα για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.

Μαθαίνουμε, Συμμετέχουμε, Αγωνιζόμαστε!

   Σήμερα, κάθε εργαζόμενος, νέος, γυναίκα, τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν χρέος να μάθουν και να μεταδώσουν την αλήθεια για την ιστορία. Να αντιπαλέψουν τη σύγχρονη προπαγάνδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων. Γιατί και σήμερα οι απόγονοι των ναζιστών, χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο και μας καλούν να δούμε ως εχθρό το συνάδελφό μας, τον πρόσφυγα, τον μετανάστη και να κάνουμε φίλο τον πραγματικό εχθρό μας: αυτόν που μας απολύει ή μας αφήνει απλήρωτους μισθούς, που μας θέλει να δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ
για ένα ξεροκόμματο.

   Η πείρα των εθνικοαπελευθερωτικών – αντιφασιστικών κινημάτων, του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ στη χώρα μας, επιβεβαιώνει πως μόνο το εργατικό-λαϊκό κίνημα, μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία, μπορεί να αντιμετωπίσει το φασισμό, να απομονώσει και να αχρηστεύσει τη δράση των φασιστοειδών στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, να τον τσακίσει. Αυτόν που βάζει τη σφραγίδα για να χύνεται αθώο αίμα στη Συρία, την Παλαιστίνη, την Ουκρανία, σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού. Αυτόν που ευθύνεται για την ανεργία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

   Τιμάμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού, μας φωτίζει το παράδειγμά τους.

   Πιάνουμε το νήμα των αγώνων του λαού μας και συνεχίζουμε κι εμείς τους αγώνες τους δικούς μας, με πείσμα, ξέροντας ότι όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν!»

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, της Επιτροπής Ειρήνης, του Εργατικού Κέντρου και της Τ.Ο Λάρισας του ΚΚΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass