ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ

Από τις άδειες σκηνές ξεκίνησε το «ξήλωμα»

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2016 12:00

 

Με το «ξήλωμα» κενών σκηνών στο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μάνδρα ξεκίνησε ουσιαστικά η διαδικασία για την εγκατάσταση προκάτ οικίσκων που θα αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας των 790 σήμερα, προσφύγων και μεταναστών.

Όπως είναι γνωστό, το πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» είναι η πρώτη δομή που επιλέχθηκε για την εφαρμογή του «μνημονίου κατανόησης» που υπογράφηκε πρόσφατα στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), με φορείς υλοποίησης της συμφωνίας τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο και, την οικονομική συνδρομή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τις επόμενες ημέρες, οι πρόσφυγες θα μετακινηθούν από τον καταυλισμό προκειμένου το επόμενο δίμηνο να γίνουν οι εργασίες για την εγκατάσταση 200 οικίσκων ενώ το τοπικό Συντονιστικό, ίσως και σήμερα, θα κληθεί να «εξετάσει» αίτημα Συρίων είτε να παραμείνουν στον χώρο παράλληλα με τις εκτελούμενες εργασίες, είτε να είναι οι ίδιοι που θα φιλοξενηθούν όταν θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι.

Αίτημα που θα διατυπωθεί από αντιπροσωπεία προσφύγων με αφορμή, μεταξύ άλλων και τις φιλικές σχέσεις που έχουν συνάψει με οικογένειες Λαρισαίων , από την περίοδο που φιλοξενούνταν ακόμη στον πρόχειρο καταυλισμό της πρώην κλωστοϋφαντουργίας «ΡΟΚΑ».

ΕΡΥΘΡΑ

Όπως είναι γνωστό οι σκηνές που σταδιακά τοποθετήθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του καταυλισμού στο πρώην στρατόπεδο στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, είχαν δυναμικότητα φιλοξενίας μεγαλύτερη των 1.500 προσφύγων και μεταναστών. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με στοιχεία του διυπουργικού Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, στις 29 Μαρτίου στον καταυλισμό της Μάνδρας φιλοξενούνταν 1.470 πρόσφυγες.

Από τότε, αρκετοί πρόσφυγες, σταδιακά εγκατέλειψαν οικειοθελώς τον καταυλισμό, άλλοι αρνήθηκαν στη συνέχεια να φιλοξενηθούν στον ίδιο χώρο με αποτέλεσμα σήμερα να παραμένουν στη Μάνδρα 790 πρόσφυγες. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες ξηλώθηκαν οι άδειες σκηνές ενώ το επόμενο διάστημα θα εκκενωθεί ο καταυλισμός, εξέλιξη που θεωρείται θέμα ημερών ειδικά μετά τη μεταφορά προσφύγων από την Ειδομένη.

Ο καταυλισμός θα εκκενωθεί για δύο περίπου μήνες, όσο εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για να τοποθετηθούν 200 οικίσκοι, δυναμικότητας 800 προσφύγων οι οποίοι θα είναι υπήκοοι Συρίας.

Η απόφαση ελήφθη μετά την πρόσφατη υπογραφή στο ΓΕΕΘΑ, από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιο Αυγερινό και τον γενικό γραμματέα της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Dr. Mohammed Ateeq Al-Falahi, ενός «”μνημονίου κατανόησης” (Memorandum οf Understanding), με το οποίο συμφωνήθηκε η κατασκευή αρχικά ενός χώρου φιλοξενίας προσφύγων στον χώρο του ‘’Στρατοπέδου Ευθυμιοπούλου’’ από την Ερυθρά Ημισέληνο των ΗΑΕ και η παράδοσή του προς λειτουργία στις αρμόδιες ελληνικές αρχές» όπως χαρακτηριστικά σημειωνόταν στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ

Στο μεταξύ, ίσως και σήμερα, αντιπροσωπεία προσφύγων θα συναντηθεί με το τοπικό Συντονιστικό για το προσφυγικό. Ζητώντας να μεταφερθεί στο κεντρικό Συντονιστικό το αίτημά τους, για παραμονή των ίδιων των προσφύγων που σήμερα φιλοξενούνται στον καταυλισμό της Μάνδρας, όταν τοποθετηθούν οι προκατασκευασμένοι οικίσκοι.

Καθώς είναι αλήθεια ότι αρκετοί πρόσφυγες, κατά την παραμονή τους στη Λάρισα είτε στη «ΡΟΚΑ» - είτε στη Μάνδρα, έχουν αναπτύξει ισχυρές φιλικές σχέσεις με οικογένειες Λαρισαίων, ζητούν να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε όταν λειτουργήσει ξανά ο καταυλισμός, να φιλοξενηθούν οι ίδιοι.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

FASHION CITY 15-10
PARKO TON EYXON
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1