test5

Ο Ξενώνας Ραψάνης, ανοίγει τις πύλες του…

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2016 18:09 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουν 2016 0:32

 

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Μια ιδιαίτερη μορφή ξενώνα, πήρε σάρκα και οστά στη Ραψάνη, που στοχεύει τόσο σε μια πολύπλευρη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, όσο και στην ανάπτυξη δράσεων ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, με κυρίαρχη τη στήριξη ευπαθών ομάδων.

Είναι η πρώτη κοινωνική δομή, «πολυμορφικής» θα λέγαμε λειτουργίας, που κάνει τα πρώτα της βήματα, με γερές βάσεις και τις καλύτερες προϋποθέσεις να δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς η στέγη αυτή δημιουργήθηκε σε μια δύσκολη εποχή, ακριβώς για να στηρίξει μέσα σε αυτή, τους ανθρώπους.

Ο λόγος για τον παλιό δημοτικό ξενώνα Ραψάνης, που συντηρήθηκε για να φιλοξενήσει ένα εγχείρημα του προγράμματος «Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και με χρηματοδότηση από το υπουργείο υγείας.

Αναλυτικά για τη λειτουργία του ξενώνα, ενημέρωσαν σε συνέντευξη τύπου, στα γραφεία της έδρας του προγράμματος στη Λάρισα, ο συντονιστής του, κ. Σ      ωτήρης Λαϊνάς και η υπεύθυνη διοργάνωσης των δράσεων του «Ξενώνα Ραψάνης» κ. Μαρία Παπουτσή.

Ο κ. Λαϊνάς υποστήριξε μεταξύ άλλων:  «Πρόκειται για μια σημαντική νέα ενότητα στην ανάπτυξη των Π.Π.Α» ενώ αναφερόμενος στους στόχους που θέτει το πρόγραμμα με το νέο του αυτό εγχείρημα, τόνσιε ότι είναι « η ενδυνάμωση των δράσεων επανένταξης, αλλά και η πολιτιστική ανάπτυξη της ιστορικής Ραψάνης, μέσα από την εκμίσθωση από το Α.Π.Θ. και τη μετατροπή του δημοτικού της ξενώνα σε πολυχώρο δράσεων εκπαίδευσης και πολιτισμού».

Αντίστοιχα για τον ξενώνα, η κ. Παπουστή τόνσιε ότι: «Είναι μια καινοτόμα δράση επανένταξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού με επίκεντρο την ιστορική κοινότητα της Ραψάνης.

Αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Τεμπών».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στον ξενώνα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, επεσήμανε ότι θα περιλαμβάνει τις εξής δύο ενότητες:

«Την εκπαιδευτική ενότητα, με σεμινάρια για μέλη του προγράμματος που βρίσκονται στη φάση της επανένταξης, παιδιά, νέους και ενήλικες, που θα προσφέρονται δωρεάν ή με συμβολική συμμετοχή στους ενδιαφερόμενους και θα διαθέτουν πλήθος αντικειμένων (Εργαστήρια Δημιουργικής Έκφρασης, Εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, Εργαστήρι κατασκευής ψηφιδωτού, Εικαστική βιβλιοδεσία, κινηματογραφικής γραφής και σεναρίου , δραματοποίηση – διασκευή και μεταφορά κειμένου, δημιουργικής κατασκευής και ανθοδεσίας με υλικά από τη φύση, Εργαστήρια παραμυθιού, Εργαστήρια δημιουργικών κατασκευών (ντεκουπάζ, μακραμέ, κοσμήματος), κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για ενήλικες και παιδιά, Εικαστικά, Ξυλογλυπτική, Φωτογραφία).

 Στην ίδια ενότητα εντάσσονται και σεμινάρια εκπαίδευσης λειτουργών υγείας.

Η δεύτερη ενότητα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει Παραστάσεις θεάτρου, χορού, Κουκλοθέατρο, Μουσικές εκδηλώσεις, Παρουσιάσεις βιβλίων, Κινηματογραφικές προβολές, Εκθέσεις.

Ταυτόχρονα ο «Ξενώνας Ραψάνης» αξιοποιώντας τη δυναμική των μελών των Π.Π.Α. σχεδιάζει να διοργανώσει, σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, εθελοντικές δράσεις για τη φροντίδα και την αισθητική αναβάθμιση της κοινότητας της Ραψάνης».

Η κ. Παπουτσή εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ανταπόκριση και τη θετική υποδοχή που βρήκε το εγχείρημα του «Ξενώνα Ραψάνης» από την τοπική κοινωνία και ευχαρίστησε τους ιδιώτες που στηρίξουν οικονομικά και ηθικά την έναρξη της λειτουργίας του, ενώ απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα συνεργασίας σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς. 

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η πρώτη δράση του ξενώνα στο πλαίσιο του εγχειρήματός του για άνοιγμα στην κοινωνία και παράλληλη ανάπτυξή της, είναι ένα διήμερο εκδηλώσεων με θέμα τους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Ραψάνης, που θα γίνει το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου. Ειδικότερα η κ. Παπουτσή ανακοίνωσε ότι θα γίνουν τα εξής:  «Η παράδοση της Ραψάνης, οι χοροί και τα τραγούδια του τόπου, που μεταφέρουν την ομορφιά και την ιστορία του περίφημου χωριού πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών, αποτελούν το αντικείμενο του πρώτου εκπαιδευτικού/πολιτιστικού χαρακτήρα σεμιναρίου, με το οποίο εγκαινιάζεται επίσημα η λειτουργία του Προγράμματος Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ξενώνας Ραψάνης», του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με εισηγητή τον χοροδιδάσκαλο Νίκο Σαμαρίνα και θα διεξαχθεί σε δύο ενότητες των δύο ωρών, το Σάββατο 18 Ιουνίου τις ώρες 19.00 – 21.00 στο χώρο του «Ξενώνα Ραψάνης», και την Κυριακή 19 Ιουνίου, τις ώρες 11.00 – 13.00, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Ραψάνης. Η δράση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Ραψάνης, με τη διοργάνωση παραδοσιακής μουσικής εκδήλωσης, με τη συμμετοχή των μουσικών: Κώστας Κωστούλης – κλαρίνο, Λευτέρης Γάλλος – βιολί, Τάσος Σβάρνας – λαούτο, τραγούδι, Ελένη Σαμαρίνα – τραγούδι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα εμφανιστεί το χορευτικό συγκρότημα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ραψάνης.

Η είσοδος στη μουσική εκδήλωση θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα του σεμιναρίου: 3 ευρώ.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι η εταιρεία «Infoservices» Πληροφορική, η   Γ.Κ. Γιαννακόπουλος Α.Ε.Β.Ε. τα κατάστημα Χάντρες στη Λάρισα και το

Λογιστικό γραφείο Πόπη Λάλλα.

Για αναλυτικές πληροφορίες τόσο όσο αφορά στις συμμετοχές στο σεμινάριο όσο και στη δράση του ξενώνα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με στο 6944812414 ( τις ώρες 12.00-14.00, 18.30 – 20.30).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »
test6

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
GALAXIAS
Μείνε μαζί μας
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΟΜΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΖΑΤΖΑΚΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΑΠΚΑΣ ΠΑΝΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΜΑΒΙΔΗΣ Δ.ΕΚΛΟΓΕΣ
GEARS
ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
PINAKAS VASILEIOS
ΜΠΑΣΔΕΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1