ΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ

Η περιπέτεια ενός περιστεριού στην... καμινάδα

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2016 12:30

Του Δημήτρη Βάλλα

Άκουγε περίεργους θορύβους στο τζάκι του ο συμπολίτης μας Κώστας Γκιούρης που το σπίτι του βρίσκεται κάπου στη συνοικία του Αγίου Θωμά και θορυβημένος άρχισε να ψάχνει να δει τι ακριβώς συμβαίνει.

Εντόπισε ότι οι παράξενοι αυτοί ήχοι προέρχονταν από την καμινάδα του τζακιού του και γρήγορα κατάλαβε ότι μάλλον εκεί είχε εγκλωβιστεί κάποιο πουλί που δεν μπορούσε να βρει διέξοδο και κατά καιρούς φτερούγιζε βασανιστικά και άσκοπα.

Πέρασαν τρεις ήμερες και ο συμπολίτης μας τοποθέτησε στην εστία του τζακιού νερό και τροφή μήπως και δελεάσει τον ταλαιπωρημένο επισκέπτη. Τελικά οι προσπάθειες ευοδώθηκαν την τρίτη ημέρα καθώς ταλαιπωρημένο από την περιπέτειά του έφθασε μέσω του τζακιού στο σπίτι ένα όμορφο περιστέρι.

Του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, φαγητό νερό και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερο να συνεχίζει τις βούτες του στον λαρισινό ουρανό.

Η... ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

«Εδώ και 2-3 ημέρες, θα μας περιγράψει ο κ. Γκιούρης, ακούγαμε περίεργους θορύβους και έπεφταν βρομιές – καπνίλες στο τζάκι του σπιτιού μας. Ένα πουλί ήταν παγιδευμένο μέσα στην καμινάδα! Προσπαθήσαμε με διάφορους τρόπους χωρίς επιτυχία, να το απεγκλωβίσουμε! Ήταν κατατρομαγμένο και δεν μπορούσαμε με τίποτα να το πιάσουμε.

Τελικά σήμερα το πρωί πιο ήρεμο, κατάφερε μόνο του και κουρασμένο να φτάσει μέχρι κάτω στην εστία, με ασφάλεια. Εκεί υπήρχε καθαρό νερό και ψίχουλα για να ξεκουραστεί μετά από τη μεγάλη του περιπέτεια. Τέλος καλό, όλα καλά... Κι ακόμα καλύτερο που μας καθάρισε "τζάμπα" την καμινάδα μας!

Αφήσαμε το περιστέρι ελεύθερο, με την ευχή να πετά ψηλά, πάντα γερό και δυνατό. Να είναι προσεκτικό και να προσέχει πού μπλέκει»...

Και επειδή τα περιστατικά με τραυματισμένα ή εξαντλημένα πουλιά είναι αυξημένα τους καλοκαιρινούς μήνες και υπάρχουν πάντα ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες, ορισμένες οδηγίες είναι πάντα χρήσιμες καθώς μας εξηγούν τι μπορούμε να κάνουμε:

* Βάλτε το πουλί μέσα σε ένα χαρτόκουτο, έτσι που να χωράει άνετα και να μπορεί να σταθεί όρθιο. Τοποθετήστε από κάτω εφημερίδες, σχισμένες σε λουρίδες για να απορροφούν τις κουτσουλιές του. Ανοίξτε μικρές τρύπες, ώστε να παίρνει αέρα αλλά να είναι σκοτεινά. Το χαρτόκουτο δεν πρέπει να είναι τεράστιο, ούτε και πολύ μικρό. Κλείστε το καλά.

* Μην το αφήσετε να κυκλοφορεί ελεύθερο γιατί θα χειροτερεύσει τα τραύματά του. Το κουτί και το σκοτάδι είναι η καλύτερη προσωρινή ακινητοποίηση που μπορείτε να προσφέρετε για τα κατάγματά του. Οτιδήποτε άλλο θα το ταλαιπωρήσει. Αφήστε το κάμποση ώρα σε ένα ήσυχο και ζεστό μέρος (όχι όμως στον ήλιο) για να ξεπεράσει όσο γίνεται το σοκ.

* Τα περισσότερα τραυματισμένα πουλιά δεν πεθαίνουν από την πείνα αλλά από την αφυδάτωση. Δώστε του νερό με ζάχαρη και ίσως ελάχιστο αλάτι με μια σύριγγα από την οποία θα έχετε βγάλει προηγουμένως τη βελόνα. Ίσως χρειαστούν δύο άτομα και μια πετσέτα αν έχει επικίνδυνα νύχια.

* Για να το πιάσετε σκεπάστε του το κεφάλι με την πετσέτα και κρατήστε το από το σώμα, τα πόδια και την ουρά σαν ανθοδέσμη. Αν το ράμφος του είναι πολύ μυτερό προσέξτε τα μάτια σας. Αν είναι πολύ μικρό ή δεν ανοίγει εύκολα το ράμφος, στάξτε το νερό στα ρουθούνια του. Μη φοβάστε, δεν θα πνιγεί. Ξαναβάλτε το στο κουτί και αφήστε το ήσυχο.

* Μην κάνετε τίποτα άλλο. Μη δώσετε τροφή ή φάρμακα. Μάλλον κακό θα του κάνουν σ’ αυτή τη φάση παρά καλό. Αν έχει καιρό να φάει ούτως ή άλλως δεν πρέπει να φάει πολύ. Αν έχει φάει πρόσφατα δεν είναι ανάγκη να ξαναφάει τώρα. Έχετε λοιπόν ήδη κάνει το καλύτερο που μπορείτε για να του σώσετε τη ζωή. Απομένει να επικοινωνήσετε με το πλησιέστερο κέντρο Περίθαλψης Ζώων και Πτηνών για περισσότερες οδηγίες.

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass