ΤΟΚΕΤΟΙ, ΨΕΥΔΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ, ΑΡΠΑΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ, ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Η Λάρισα στο «τρίγωνο» της εμπορίας βρεφών

* Η 6χρονη «Νικολέτα» φιλοξενείται προσωρινά σε προνοιακή δομή ενώ αναζητείται μόνιμη στέγη.

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2016 12:42
Σε «αδιέξοδο» βρίσκονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των βιολογικών γονέων της «Νικολέτας». Σε «αδιέξοδο» βρίσκονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των βιολογικών γονέων της «Νικολέτας».

 

Στα «τυφλά» κινούνται οι έρευνες της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των βιολογικών γονέων της 6χρονης Νικολέτας, της ανήλικης που βρέθηκε στον οικισμό των Ρομά στον Τύρναβο να φιλοξενείται από ζευγάρι που δεν ήταν οι αληθινοί της γονείς.

Μετά τη μικρή «Μαρία» των Φαρσάλων, η υπόθεση της κατ’ εκτίμηση 6χρονης, αφού τα πραγματικά της στοιχεία δεν είναι ακόμη γνωστά, επιβεβαιώνει πως η Λάρισα «παραμένει» στην καρδιά ενός γεωγραφικού τριγώνου που «απλώνεται» σε διάφορες θεσσαλικές πόλεις και σχετίζεται με την εμπορία παιδιών.

Άγαμες γυναίκες σε πόλεις, άλλοτε της Ανατολικής και άλλοτε της Δυτικής Θεσσαλίας, φέρνουν στον κόσμο παιδιά τα οποία γεννήθηκαν σε σπίτια και καταυλισμούς και δηλώνονται με… μαρτυρίες. Οι υπεύθυνες δηλώσεις των μαρτύρων αποτελούν τον προσφιλέστερο τρόπο για να εξαπατηθούν δημόσιες υπηρεσίες και να εκδοθούν οι απαιτούμενες ληξιαρχικές πράξεις, έγγραφα – «διαβατήριο» για τη σχεδιαζόμενη πώληση των βρεφών.

Αφού εκδοθούν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τα βρέφη καταλήγουν σε υιοθεσίες με «μεσάζοντες» να εξοικονομούν σημαντικά χρηματικά ποσά. Σε άλλες περιπτώσεις βιολογικοί και φερόμενοι γονείς, ανοίγουν οικογενειακές μερίδες σε διάφορους δήμους με σκοπό την είσπραξη προνοιακών επιδομάτων.

Το θέμα των παράνομων υιοθεσιών και της αρπαγής ανηλίκων είναι γνωστό στις διωκτικές αρχές, στα νοσοκομεία, στα ληξιαρχεία αλλά η ίδια η Πολιτεία, παρά τις κατά καιρούς αποκαλύψεις ανάλογων υποθέσεων, δεν έχει φροντίσει ακόμη να «σφραγίσει» με δικλείδες ασφαλείας τους μηχανισμούς ελέγχου.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της μικρής «Μαρίας» στα Φάρσαλα, τον Οκτώβριο του ’13, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - ζήτησε από τα ληξιαρχεία δήμων του νομού να ελέγχουν πληρέστερα ανάλογες υποθέσεις και φυσικά να τις αναφέρουν.

Η πρόσφατη υπόθεση της μικρής «Νικολέτας» - η δεύτερη κατά σειρά υπόθεση στην περιοχή - απέδειξε πως οι «αρπαγές» ανηλίκων - κατηγορία με την οποία διώκονται οι δύο συλληφθέντες Ρομά από τον Τύρναβο – υφίστανται. Οι δύο υποθέσεις, στις «λεπτομέρειές» τους φαινομενικά διαφέρουν αλλά στην πραγματικότητα, ο κοινός παρανομαστής είναι η αρπαγή ανηλίκου, αφού και τα δύο κορίτσια βρέθηκαν να φιλοξενούνται από οικογένειες που δεν είναι οι βιολογικοί γονείς.

Στην περίπτωση της «Μαρίας» οι βιολογικοί γονείς εντοπίσθηκαν στη Βουλγαρία, στην περίπτωση της «Νικολέτας – όπως «βαφτίσθηκε» η 6χρονη στο Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να «απαντάει» σε κάποιο όνομα – οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. προς το παρόν βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η εισαγγελική παρέμβαση εστιάζει στους τοκετούς γυναικών, κυρίως από τη Βουλγαρία, οι οποίες μητέρες είναι «όμηροι» κυκλωμάτων εμπορίας παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικά χρόνια, αστυνομικοί της Λάρισας συνέλαβαν «μεσάζοντες» που κρατούσαν όμηρο στο σπίτι τους, νεαρή υπήκοο Βουλγαρία η οποία μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για τον τοκετό, με το νεογνό να προορίζεται για εμπορία, μέσω υιοθεσίας. Σε μια άλλη περίπτωση, από έρευνα αστυνομικών της Λάρισας στο ανάχωμα, είχε αποκαλυφθεί ραντεβού για πώληση βρέφους.

Σήμερα οι Μαιευτικές κλινικές των Νοσοκομείων της Λάρισας ενημερώνουν άμεσα την ΕΛ.ΑΣ. για «ύποπτους» τοκετούς, όπως ενήμερα είναι και τα Ληξιαρχεία δήμων, τόσο του νομού όσο και της Θεσσαλίας, για σχολαστικό έλεγχο των δηλώσεων γέννησης, προτού συνταχθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης.

 Επίσης σήμερα έχει βελτιωθεί το σύστημα έκδοσης αστυνομικών ταυτοτήτων από την ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο το απευθείας δίκτυο – μεταξύ αστυνομίας και ληξιαρχείων – βασίζεται στα στοιχεία που λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. από τους δήμους.

Το θέμα υφίσταται για τους τοκετούς που δεν γίνονται στα νοσοκομεία και οι οποίοι βασίζονται σε υπεύθυνες δηλώσεις «μαρτύρων». Αυτές οι περιπτώσεις εφόσον δεν συνδυασθούν από σχολαστικούς ελέγχους στα Ληξιαρχεία τότε οι γονείς αποσπούν τη ληξιαρχική πράξη γέννησης και, είτε ανοίγουν οικογενειακή μερίδα με σκοπό την είσπραξη προνοιακών επιδομάτων είτε ανοίγει ο δρόμος για την παράνομη υιοθεσία.

Περιττό να αναφερθεί πως οι τοκετοί γυναικών (σ.σ. άγαμες μητέρες που κατάγονται από τη Βουλγαρία κυρίως και λιγότερο από τη Ρουμανία) και, ερευνώνται ως «ύποπτοι» από τις ελληνικές αρχές δεν δηλώνονται στις χώρες των γυναικών, οι οποίες την περίοδο της κύησης βρίσκονται μόνες στην Ελλάδα.

«ΜΑΡΙΑ»

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της «Μαρίας», όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο συλληφθέντες Ρομά είχαν καταφέρει να υφαρπάξουν από το Τμήμα Γεννήσεων του Δήμου Αθηναίων ληξιαρχική πράξη γέννησης - βάπτισης της μικρής.

Επίσης διαπιστώθηκε πως η 40χρονη - φερόμενη ως μητέρα της «Μαρίας», ήταν κάτοχος δύο Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας (με διαφορετικά στοιχεία) τα οποία ήταν σε ισχύ, ενώ διατηρούσε ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες.

Μία στον Δήμο Λαρισαίων, στην οποία εμφανιζόταν ως μητέρα πέντε κοριτσιών κι ενός αγοριού και μία στον Δήμο Τρικκαίων, στην οποία εμφανιζόταν ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών.

Μάλιστα, με αυτές τις δύο οικογενειακές μερίδες, η 40χρονη εμφανιζόταν μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών (από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του ‘93), να έχει γεννήσει τρία παιδιά και σε ακόλουθο χρονικό διάστημα τρεισήμισι μηνών (από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1995) να έχει γεννήσει άλλα τρία παιδιά!

Επίσης ο 39χρονος σύζυγός της, διατηρούσε και τρίτη οικογενειακή μερίδα στον Δήμο Φαρσάλων, στην οποία εμφανιζόταν ως πατέρας ακόμη τεσσάρων παιδιών. Οι δύο συλληφθέντες είχαν καταφέρει τέλος να εκδώσουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) με τα στοιχεία της μικρής «Μαρίας».

«ΝΙΚΟΛΕΤΑ»

Στην περίπτωση της «Νικολέτας» από τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι γνωστό πως, τουλάχιστον στον Δήμο Τυρνάβου, δεν υπάρχει ανάλογη εγγραφή εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις ότι, η 6χρονη βρέθηκε στον Τύρναβο τους τελευταίους μήνες.

Μέχρι σήμερα πάντως, οι βιολογικοί γονείς της 6χρονης, στην αναζήτηση των οποίων εστιάζουν οι έρευνες, δεν είναι γνωστοί. Να διευκρινισθεί ότι, μετά και την ολοκλήρωση των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων στο ΓΝΛ, η μικρή «Νικολέτα» φιλοξενείται προσωρινά σε προνοιακή δομή ενώ αναζητείται «μόνιμη» στέγη ενώ μεταξύ των φορέων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, περιλαμβάνεται και «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass