ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Τιμήθηκαν εκτελεσθέντες πατριώτες στα Βρυσιά

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2016 11:50

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε") / Του Αχ. Μπακαλέξη

Μνημόσυνο για τους 10 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, σε αντίποινα για τον θάνατο Γερμανού στρατιώτη στις 13 Οκτωβρίου 1944, τελέστηκε χθες το πρωί στην Τοπική Κοινότητα Βρυσιών Φαρσάλων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Φαρσάλων.

Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν στις 10.30 το πρωί της Κυριακής παρουσία επισήμων και των κατοίκων των Βρυσιών, μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων και στη συνέχεια μίλησε ο δημοτικός υπάλληλος κ. Ευάγγ. Μπετχαβάς, που μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

"Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συγχωριανούς μας, καθώς και στους ανθρώπους που βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο χωριό μας και εκτελέστηκαν. Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1944. Καλύτερα να μην ξημέρωνε αυτή η ημέρα για το χωριό μας. Μια γερμανική φάλαγγα φθάνει στα Βρυσιά. Ένας Γερμανός στρατιώτης σκοτώνεται από λάθος πυρά των Γερμανών. Οι ευθύνες ρίχτηκαν στους Έλληνες. Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλα τα παλικάρια στην πλατεία του χωριού. Ένας Γερμανός στρατιώτης νεκρός, δέκα αθώοι Έλληνες νεκροί, που σύρθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Γονατίζουμε ευλαβικά μπροστά στο μνημείο των πεσόντων, που με τη θυσία τους, συνέβαλαν και αυτοί στην απελευθέρωση της πατρίδας μας. Ας ευχηθούμε όλοι να μην γνωρίσει η ανθρωπότητα τέτοιες καταστάσεις και όλοι οι λαοί και τα έθνη να ζουν ειρηνικά και αρμονικά για πρόοδο και προκοπή. Όχι άλλος πόλεμος, όχι άλλο αίμα". Κατόπιν έγινε εκφώνηση των ονομάτων των εκτελεσθέντων πατριωτών και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Βρυσιών κ. Ευάγγ. Καρβούνη, τον εκπρόσωπο της 61 Μ.Ε. κ. Θωμά Κόνιαρη, τον εκπρόσωπο των συγγενών των θυμάτων κ. Σταθόγαμβρο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι κ. Δημ. Μπαμπανίκας, κ. Νίκος Τριανταφύλλου, η δημοτική σύμβουλος κ. Κική Παναγιωτοπούλου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, συγγενείς των θυμάτων και το σύνολο σχεδόν των κατοίκων των Βρυσιών. Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων παρατέθηκε δεξίωση από τον Δήμο Φαρσάλων σε καφετέρια του χωριού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
CAREER DAYS LINDOS

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1