Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΜΒΥΚΑ

Τσίπουρο Γόννων αποσταγμένο όπως τον παλιό καιρό

* Στήριγμα για 300.000 οικογένειες από την απόσταξη τσίπουρου

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2016 12:38
Ο κ. Βασίλης Καραβιδές στο Λαογραφικό Μουσείο Γόννων μπροστά σε άμβυκα του περασμένου αιώνα Ο κ. Βασίλης Καραβιδές στο Λαογραφικό Μουσείο Γόννων μπροστά σε άμβυκα του περασμένου αιώνα

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») / Του Κώστα Τσόλα

Το τσίπουρο, το ποτό των φτωχών, όπως έχει ονομαστεί άρχισε να ρέει στα καζάνια, τους γνωστούς άμβυκες. Η απόσταξη ξεκίνησε μέσα σε ένα κλίμα δυσοίωνο για το μέλλον με τις πληροφορίες να θέλουν ότι επίκειται ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση, στο εμφιαλωμένο, αλλά και στο χύμα.

Ωστόσο οι αμβυκούχοι με αισιοδοξία βράζουν τα στέμφυλα και παράγουν το μοναδικό αυτό απόσταγμα.

Η διαδικασία της απόσταξης μας πηγαίνει αιώνες πίσω τότε που οι Τυρναβίτες αμπελοκαλλιεργητές αρχικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου και άλλοι αμπελοκαλλιεργητές στον νομό μας μετά τη διαδικασία για την παραγωγή κρασιού έβραζαν τα στέμφυλα και απέσταζαν το τσίπουρο.

Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται και σήμερα τηρώντας την παράδοση με... θρησκευτική ευλάβεια.

Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα δεν πτοούν τους αμβυκούχους οι οποίοι θεωρούν τη διαδικασία της απόσταξης και σαν μια καθημερινή γιορτή, από την οποία δεν λείπουν οι καλοί τσιπουρομεζέδες, τα κρεατικά, η μουσική και το τραγούδι.

Η παραγωγή οίνων και αποσταγμάτων στην περιοχή της πρώην επαρχίας Τυρνάβου αλλά και σε πολλά χωριά του νομού αποτελεί το κέντρο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής του τόπου μας. Το ίδιο το κρασί, το τσίπουρο και το ούζο που παράγεται εδώ είναι ζωντανό μνημείο πολιτισμού.

Μια από τις περιοχές η οποία φημίζεται για την καλή ποιότητα των σταφυλιών, πέρα την ελιά είναι οι ιστορικοί Γόννοι.

Η «Ε» βρέθηκε στους Γόννους σε μια ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο, εκεί όπου η «ψυχή» του Μουσείου, ο άνθρωπος που αφιέρωσε δεκαετίες για να στηθεί το μουσείο αυτό, ο κ. Βασίλης Καραβιδές μας ξενάγησε στο τμήμα αμπέλι – σταφύλι – κρασί – τσίπουρο.

Στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου υπάρχει ένας παραδοσιακός άμβυκας του προηγούμενου αιώνα. Εικόνα που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω στο χρόνο. Ο άμβυκας, το καζάνι είναι το εργαλείο του αμπελουργού. Ο αμπελουργός σε δύσκολες εποχές συμπληρώνει το εισόδημά του με την παραδοσιακή απόσταξη και αυτή πρέπει να διατηρηθεί και να προστατευθεί. Σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχουν 25.000 ενεργοί άμβυκες. Από τον άμβυκα ζουν 300.000 οικογένειες αμπελουργών. Παράλληλα στηρίζονται στο παραγωγικό κομμάτι των αμβυκούχων και άλλα παράπλευρα επαγγέλματα τα οποία θα σβήσουν αν σβήσουν και τα καζάνια απόσταξης.

Στη συνέχεια επίσκεψη στο καζαναριό του κ. Γιάννη Κωστή. ‘Ένας χώρος περιποιημένος με σύγχρονα μέσα στην προετοιμασία των στέμφυλων αλλά χωρίς να αλλάζει τίποτα στην παραδοσιακή παραγωγή του τσίπουρου.

Η φωτιά από ξύλα και ο άμβυκας αφού δεχτεί τα στέμφυλα στο πρώτο βράσιμο και στη συνέχεια τον γλυκάνισο και το πρώτο τσίπουρο αρχίζει η μετάβραση. Μόλις σφραγιστεί το καζάνι και αφού η φωτιά δυναμώσει αρχίζει ο σωλήνας να «δακρύζει» και σιγά σιγά να ρέει το απόσταγμα. Τσίπουρο μεταβρασμένο πρώτης ποιότητας.

Ο Γιάννης Κωστής είναι νέος παραγωγός. Αξιοποιώντας κάποια χωράφια της οικογένειας στην περιοχή Γόννων και Ραψάνης δημιούργησε τον δικό του αμπελώνα σε εδάφη που όπως λέγουν οι ειδικοί είναι ιδανικά για την καλλιέργεια του αμπελιού. Αυτό οφείλεται στο μικροκλίμα της περιοχής, αλλά και στην αύρα της θάλασσας που φτάνει εκεί μέσω της Κοιλάδας των Τεμπών.

Ξεκινώντας το 1997 αρχικά ως χόμπι ενός 20χρονου τότε νέου. Φύτεψε τις κατάλληλες ποικιλίες σταφυλιών. Μετά ήρθε το αποστακτήριο και στη συνέχεια το οινοποιείο δημιουργώντας μια παράδοση στους Γόννους οι οποίοι φημίζονταν για τα κρασιά τους από την αρχαιότητα.

Η ποιότητα του τσίπουρου Γόννων είναι άριστη γιατί συνδυάζει, αγάπη, μεράκι και άριστης ποιότητας σταφύλια.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα