ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μαγεύουν οι εναλλακτικές διαδρομές

*Χιλιομετρική απόσταση και χρονομέτρηση της διαδρομής

Δημοσίευση: 04 Νοε 2016 12:06

ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΣ

Του Κώστα Τσόλα

Με αφορμή τις απαραίτητες εργασίες βραχοπροστασίας στην Κοιλάδα των Τεμπών από την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» δεν ήταν λίγοι όσοι προβληματίστηκαν για τη μετακίνησή τους από τη Νότια Ελλάδα στη Βόρεια και αντίστροφα.

Βέβαια για μεγάλα οχήματα και λεωφορεία υπήρξαν συγκεκριμένες οδηγίες από την Τροχαία Λάρισας. Ωστόσο, για τα «μικρά» οχήματα υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές διαδρομές ώστε να «παρακαμφθεί» η Κοιλάδα των Τεμπών , με μια όμως μικρή καθυστέρηση η οποία συνολικά δεν ξεπερνάει τα 20 – 25 λεπτά της ώρας.

Μια από αυτές τις διαδρομές είναι και εκείνη μέσω Μακρυχωρίου- Γόννων -Καλλιπεύκης με κατεύθυνση στην αερογέφυρα του Πλαταμώνα. Εκεί ο οδηγός μπαίνει στην εθνική οδό προς Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.

Ας δούμε αναλυτικά τη διαδρομή και τις χιλιομετρικές αποστάσεις.

Από την παρακαμπτήρια οδό Λάρισας – Μακρυχωρίου με χιλιομετρική απόσταση 20 χιλιομέτρων ο οδηγός στρίβει στο φανάρι αριστερά για Γόννους - Καλλιπεύκη. Απόσταση έως Καλλιπεύκη 30 χιλιόμετρα . Φτάνοντας στο οροπέδιο της Καλλιπεύκης στα 1.054 μέτρα υψόμετρο από τη θάλασσα, αν δεν δελεαστείς από την υπέροχη πλατεία του χωριού και τους φιλόξενους κατοίκους συνεχίζεις λίγο πιο ψηλά στον δρόμο Καλλιπεύκης – Πλαταμώνα.

Ο δρόμος ανακατασκευάστηκε, διανοίχτηκε, ασφαλτοστρώθηκε με διαγράμμιση και σήμανση. Αλλά και στο υπόλοιπο τμήμα για Παλαιό Παντελεήμονα και Πλαταμώνα ο δρόμος είναι επίσης άρτιος , με σήμανση διανύοντας συνολικά ένα φανταστικό τοπίο στον Κάτω Όλυμπο αλλά χωρίς την επιμέλεια από πλευράς Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Εδώ να βάλουμε μια άνω τελεία και να σημειώσουμε χωρίς να προσβάλουμε το Θεϊκό Βουνό ότι ο Κάτω Όλυμπος, είναι μια οροσειρά που ξεκινάει δυτικά από τη Μελούνα και καταλήγει στην « αγκαλιά» του Θερμαϊκού Κόλπου. Έχει στην «αγκαλιά» του το Άνω Αργυροπούλι, το δασολίβαδο Τσακίρι – Γκουνταμάνι του πρώην Δήμου Αμπελώνα, τα «Ραπτέιακα» και στη συνέχεια στον κύριο όγκο του Κάτω Ολύμπου με ψηλότερη κορυφή την «Μεταμόρφωση» πάνω από την Καλλιπεύκη στα 1.588 μέτρα υψόμετρο. Μια οροσειρά που «αγκαλιάζει» τα Τέμπη από τον βορρά και φτάνει νοερά στις παραλίες του Θερμαϊκού

Η διαδρομή είναι 24 χιλιόμετρα Καλλιπεύκη – Πλαταμώνας – διασταύρωση με την εθνική οδό Αθήνας- Θεσσαλονίκης . Χρόνος διαδρομής Λάρισα – Μακρυχωρι – Γόννοι – Καλλιπεύκη – Πλαταμώνας: 1 ώρα και 20 λεπτά. Χιλιομετρική απόσταση Λάρισας - Εθνική οδού στο ύψος του Πλαταμώνα 74 χιλιόμετρα.

Δεν πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις στην κοιλάδα των Τεμπών για να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε τις εναλλακτικές διαδρομές από τη Θεσσαλία προς τη Μακεδονία και αντίστροφα . Απλά πρόκειται για διαδρομές που τον βαρύ χειμώνα για να τις διανύσουμε πρέπει πρώτα να υπάρχουν αντιολισθητικές αλυσίδες αφού οι δρόμοι υπερβαίνουν τα 1.100 μέτρα υψόμετρο και βεβαίως τα μεγάλα οχήματα πριν πάρουν τις ανηφόρες καλά είναι να έχουν πρώτα επαφή με την Τροχαία

Ο Κάτω Όλυμπος υπάγεται διοικητικά στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, στους νομούς Λάρισας και Πιερίας και στην ευρύτερη περιοχή του βρίσκονται οι κοινότητες Καλλιπεύκη, Ιτέα, Γόννοι, Ραψάνη, Αιγάνη, Πυργετός, Παλαιοί Πόροι, Παλαιός Παντελεήμονας και Σκοτίνα. Ιδιαίτερος και εξίσου σημαντικός με τον φυσικό πλούτο είναι και ο αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος του Κάτω Ολύμπου.

Κοντά στην κοινότητα Σκοτίνα, στα Λείβηθρα βρισκόταν κατά την παράδοση ο τάφος του Ορφέα και στην περιοχή αυτή έχει ανασκαφεί νεκροταφείο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Ενδεικτικά, από τα σπουδαιότερα ιστορικά - αρχαιολογικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής είναι: οι μεταβυζαντινές εκκλησίες στη Σκοτίνα, το φράγκικο κάστρο του Πλαταμώνα, το βενετσιάνικο κάστρο του Παντελεήμονα, οι ναοί της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και των Αγίων Θεοδώρων με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα τους και την Αγία Τράπεζα. Ιδιαίτερη αξία παρουσιάζουν τα παλιά αρχοντικά της Ραψάνης και η παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική πολλών σπιτιών των χωριών του Κάτω Ολύμπου.

Τέλος στη Ραψάνη γεννήθηκε ο θρύλος με το νέκταρ του Ολύμπου, όταν ο Διόνυσος, πλημμυρισμένος από χαρά για τους γιους που του χάρισε η Αριάδνη, μάζεψε εκλεκτό σταφύλι και πρόσφερε στους θεούς του Ολύμπου κρασί μοναδικό, νέκταρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass