ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 55+ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ενήλικες σε Αμοιβαίο Τουρισμό…

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2016 13:50

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η φάση – πιλοτική εφαρμογή, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο “SORT” (Seniors on Reciprocal Tourism – Ενήλικες σε Αμοιβαίο Τουρισμό) το οποίο εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα COSME, του Εκτελεστικού Οργανισμού για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (EASME - Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ», σε συνεργασία με άλλους 6 εταίρους από χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η 3η φάση – πιλοτική εφαρμογή του έργου περιελάμβανε την υποδοχή στην Λάρισα και στη Θεσσαλία γενικότερα, μιας ομάδας εθελοντών τουριστών 55+, από την γειτονική χώρα μας, την Βουλγαρία. Οι εθελοντές – τουρίστες με την συνεργασία των μελών της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Μέντορες», ξεναγήθηκαν στις ομορφιές της Θεσσαλίας σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει για αυτούς.

Διαμένοντας στην πόλη της Λάρισας, είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν και να γνωρίσουν τα μοναδικά μνημεία της πόλης (Αρχαίο Θέατρο, Μπεζεστένι, Γενί Τζαμί, Μύλο του Παππά, Μνημείο Ιπποκράτη, κ.α.), να επισκεφθούν το Λαογραφικό Μουσείο και το Διαχρονικό Μουσείο μένοντας ενθουσιασμένοι για την τεράστια ιστορία που έχει η Θεσσαλία, αλλά λίγοι γνωρίζουν.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα είχε και η γαστρονομία, όπου οι επισκέπτες γεύθηκαν παραδοσιακά προϊόντα της Θεσσαλικής γης, που τόσο απλόχερα προσφέρει σε όλους η περιοχή μας.

Τις μέρες του πιλοτικού προγράμματος, οι Βούλγαροι εθελοντές – τουρίστες, επισκέφθηκαν τα Αμπελάκια, την κοιλάδα του Πηνειού, τα παράλια της Λάρισας (Βελίκα, Αγιόκαμπο, κ.α.), τον Θεσσαλικό Όλυμπο(προσκύνησαν στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, ανέβηκαν στο ΚΕΟΑΧ Ολύμπου), την Ελασσόνα, τα Μετέωρα (Μεγάλο Μετέωρο, Ρουσάνου), την Καλαμπάκα, τα Τρίκαλα.

Το πλήρες πρόγραμμα επισκέψεων του προγράμματος, περιλαμβάνει επίσης, επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα καθώς και στο μαγευτικό Πήλιο.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να διευκολυνθεί η κινητικότητα των ηλικιωμένων έναντι των τοπικών κοινωνιών των εταίρων, παρέχοντάς τους τις ιδιότητες ενός περιπλανώμενου-φιλοξενούμενου, καθώς και του εθελοντή. Οι εθελοντές – τουρίστες συμμετείχαν σε εθελοντικές δράσεις που είχαν οργανώσει τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και έτσι αρχικά με την συνεργασία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας και τον αντιδήμαρχο κ. Δεληγιάννη, βοήθησαν στην διανομή φαγητού στο Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου Λαρισαίων, ενώ βοήθησαν επίσης, σε δραστηριότητες όπως συγκομιδή κηπευτικών ειδών, φρούτων (φράουλας) και αρωματικών φυτών στο «Κτήμα Μπέλλου» στον δυτικό Όλυμπο.

Στόχοι του έργου είναι να ενισχυθεί η ροή ηλικιωμένων τουριστών καθώς και η παράταση της τουριστικής επισκεψιμότητας, ιδιαίτερα σε εποχές χαμηλής τουριστικής περιόδου. Το συγκεκριμένο έργο που όπως αναφέρθηκε παραπάνω υλοποιείται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ», σε συνεργασία με άλλους 6 εταίρους από χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσιάστηκε ήδη στην 32η διεθνή έκθεση τουρισμού PHILOXENIA στο περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σαν καλή πρακτική, και θα παρουσιαστεί και στην Βαρσοβία της Πολωνίας στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, στην έκθεση “GRECKA PANORAMA”, επίσης στο περίπτερο της Περιφέρειας.

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα της Θεσσαλίας, τη δημιουργία καλής εικόνας για την περιοχή, την αύξηση της πληροφόρησης για τις διαθέσιμες επιλογές και με τον τρόπο αυτό την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης του τουρίστα, αλλά και την πιθανή άμβλυνση της εποχικότητας, την αύξηση των μεγεθών σε όρους επισκεψιμότητας και δαπάνης, την καλλιέργεια της τουριστικής κουλτούρας και την υποστήριξη των επαγγελματιών, για τα οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει πρωταρχικούς στόχους στον τομέα του Τουρισμού.

Σ’ αυτό έρχεται να συμπληρώσει και να βοηθήσει και η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΜΕΝΤΟΡΕΣ», που με τα στοχευμένα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που υλοποιεί, στέκεται αρωγός στις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συνεργαζόμενη μαζί τους, προκειμένου η Θεσσαλία να γίνει τουριστικός προορισμός με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΜΕΝΤΟΡΕΣ»(εδρεύει στη Λάρισα) είναι ανοιχτή σε κάθε πρόσκληση από οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί της σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού και εκπαίδευσης.

Στα πλαίσια της πιλοτικής εφαρμογής του ίδιου προγράμματος, μια ομάδα Ελλήνων εθελοντών – τουριστών, επισκέφθηκε από τις 24 – 29 Νοεμβρίου την περιοχή Άσκολι της κεντρικής Ιταλίας, ενώ ήδη έχουν υλοποιηθεί οι αντίστοιχες πιλοτικές εφαρμογές στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Κροατία, στη Σλοβενία και στην Ουγγαρία.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο έργο «Ενήλικες σε Αμοιβαίο Τουρισμό – “SORT” Seniors on Reciprocal Tourism» συμμετέχουν:

* Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ», Λάρισα, Ελλάδα

* GORANOV I & V Ltd, Varna, Βουλγαρία

* Chamber of Commerce and Industry Pécs-Baranya, Ουγγαρία

* ANTROPOSERVICE Sas, Ascoli, Ιταλία

* ECOLOGICAL TOURISM ASSOCIATION ‘CAMENA’, Drobeta, Ρουμανία

* JARINA Zadruga za razvoj podeželja o.o, Litija Σλοβενία

* Turistička zajednica središnje Istre, Pazin, Κροατία

* Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ελλάδα.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1