«ΕΤΣΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» ΛΕΝΕ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΤΗΝ «Ε»

Σταθερή ταχύτητα, χωρίς απότομες κινήσεις και φρεναρίσματα

* Χαμηλώνουμε την πίεση των ελαστικών, φοράμε αλυσίδες και προτιμούμε το απάτητο χιόνι σε σχέση με το πατημένο

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2017 14:35

Τις οδηγικές τους ικανότητες και σε συνθήκες σπάνιες για την πόλη της Λάρισας καλούνται να «τεστάρουν» αυτές τις ημέρες οι Λαρισαίοι οδηγοί καθώς το χιόνι έχει ανατρέψει τα δεδομένα στους δρόμους. Γι’ αυτό τον λόγο η «Ε»

ζητάει βασικές συμβουλές από τους ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων του νομού Λάρισας. Αυτοί στάθηκαν στην ποιότητα και την πίεση των ελαστικών, στη σταθερή ταχύτητα, στην αποφυγή των απότομων κινήσεων αλλά και της χρησιμοποίησης των φρένων. Τόνισαν πως πρέπει να τοποθετηθούν αλυσίδες, ενώ ανέφεραν πως είναι προτιμότερο να πηγαίνουν τα Ι.Χ. από το απάτητο χιόνι. Επίσης υπογράμμισαν τους κινδύνους που υπάρχουν σε σημεία όπως οι γέφυρες.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα καλά λάστιχα. Ο έλεγχος που κάναμε το καλοκαίρι στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης έδειξε πως το 70-80 % από τα λάστιχα των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν και εξετάστηκαν είναι σε άθλια κατάσταση. Αυτό είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο και φυσικά θα πρέπει να ελέγχουμε την πίεση τους. Τώρα όμως σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η πίεση θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από το κανονικό. Δηλαδή για παράδειγμα αν είναι στο 30 bar θα πρέπει να το κατεβάσουμε στα 26» τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτρης Παληογιάννης.

Για το θέμα των αλυσίδων λέει «Μ’ αυτόν τον καιρό που έχει η Λάρισα τώρα χρειάζονται οπωσδήποτε. Βέβαια υπάρχει και η πιο εύκολη λύση με τις κουβέρτες που μπαίνουν και πιο εύκολα» και στη συνέχεια αναφέρεται σε τεχνικά ζητήματα «Θα πρέπει να μην ξεχνάμε να κάνουμε έλεγχο το αντιψυκτικό γιατί με τέτοιες θερμοκρασίες θα έχει επίπτωση στον κινητήρα. Ζεσταίνουμε το όχημα και ξεκινάμε με πολύ αργές και σταθερές ταχύτητες. Δεν μαρσάρουμε και δεν φρενάρουμε στο χιόνι. Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας. Πάμε κανονικά με μια σταθερή χαμηλή ταχύτητα και δεν κάνουμε απότομες κινήσεις. Τα φώτα πρέπει να είναι αναμμένα καθώς η κοινοτική οδηγία επιβάλλει με το που ανοίγουμε τα αυτοκίνητα να ανοίγουν και τα φώτα. Κάτι που ίσχυε εδώ και χρόνια στην Ευρώπη ισχύει και στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στα σημεία που να αποφεύγουν τονίζει «Το πατημένο χιόνι μπορεί να είναι παγίδα γιατί γλιστρά. Από κάτω σε κάποιες περιπτώσεις μετατρέπεται σε πάγο, ειδικά τα απογεύματα και τα βράδια η κατάσταση γίνεται δύσκολη. Στο απάτητο χιόνι πατάει πιο σταθερά το αυτοκίνητο. Όλα εξαρτώνται από το πόσο μεγάλη είναι η ποσότητα του χιονιού στον δρόμο».

Ιδιαίτερα στέκεται και στο θέμα των γεφυρών λέγοντας πως «εκεί πρέπει να το προσέξουμε πολύ. Λόγω της θερμοκρασίας και της κατασκευής τους το χιόνι γίνεται πάγος πολύ εύκολα».

Τις νύχτες τώρα οι Λαρισαίοι θα πρέπει να σηκώσουν τους υαλοκαθαριστήρες τους για να μην κολλήσουν στο παρμπρίζ ενώ ειδικά για το τελευταίο αναφέρει ο κ. Παληογιάννης πως

«Δεν πρέπει να ρίχνουμε ζεστό νερό πάνω γιατί μπορεί να ραγίσει το παρμπρίζ. Να επιλέγουμε χλιαρό νερό ή αλλιώς μπορούμε με μια ειδική σπάτουλα να διώχνουμε το χιόνι από πάνω. Ήδη μάλιστα υπάρχουν και ειδικά σπρέι στο εμπόριο που το ρίχνουμε και φεύγει ο πάγος».

Εντέλει στάθηκε και στο θέμα της μπαταρίας ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα το πρωί που προσπαθούν οι περισσότεροι να βάλουν μπροστά το αυτοκίνητο τους, ενώ για όσους θα επιλέξουν να ταξιδέψουν εκτός πόλης υπογράμμισε ότι «Ξεκινάμε πάντα με φουλαρισμένο το αυτοκίνητο ειδικά όταν θα πάμε ένα ταξίδι. Πρέπει να υπολογίζουμε πως θα υπάρξουν με τέτοιες συνθήκες και απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορούν να προκύψουν. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ενώ καλό είναι να έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν σε μία ώρα ανάγκης όπως φακό, τρίγωνο, γιλέκο, καλώδια για ρεύμα στην μπαταρία, σχοινί ρυμούλκησης, ένα ζεύγος γάντια».

Φυσικά δεν ξέχασε να αναφέρει το θέμα της ζώνης ασφαλείας, το οποίο είναι σημαντικό σε κανονικές συνθήκες. Πόσο μάλιστα υπό συνθήκες χιονιού…

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass