ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤ. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

Θετική σκέψη και δράση, η λύση στην κοινωνική κρίση

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2017 14:24

Για τις ψυχολογικές συνέπειες της κοινωνικής κρίσης και την αντιμετώπισή τους, μίλησε χθες στη Λάρισα ο διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τ. διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κ. Σταύρος Μπαλογιάννης.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε αναλυτικά στην ευθύνη που έχει ο καθένας ξεχωριστά, να αγωνιστεί για την υπέρβαση της κοινωνικής κρίσης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι απαιτεί πρώτα απ’ όλα θετική σκέψη πίστη και αγάπη…

Η ομιλία του κ. Μπαλογιάννη, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Λαρίσης «Ο Απόστολος Παύλος» και διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (παράρτημα Λαρίσης) και τη Χριστιανική Εστία Λάρισας.

Τον ομιλητή, προλόγισε ο πρόεδρος του παρατήματος Λάρισας της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων κ. Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του, και με την ευκαιρία της επικείμενης γιορτής των Τριών Ιεραρχών, στην εκπαίδευση, επανέφερε το ζήτημα της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι: "Φραστικά και τυπικά η ελληνική εκπαίδευση συμμετέχει σε αυτόν τον εορτασμό, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Την ίδια ώρα στην πατρίδα μας αντί η ορθόδοξη αγωγή να αποτελεί τον κορμό της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της και να διαποτίζει με τα σωτήρια νάματά της στην πραγματικότητα ευρίσκεται σε διωγμό!

Επιχειρείται από την άθεη διανόηση του τόπου ένας κλιμακούμενος αποχρωματισμός της παιδείας μας. Η συρρίκνωση και η αλλοίωση αυτής της αγωγής είναι εμφανής όχι μόνο στο μάθημα των θρησκευτικών αλλά και στα υπόλοιπα γλωσσικά και ανθρωπιστικά μαθήματα. Επιχειρείται και επιβάλλεται σιγά –σιγά η απομάκρυνση της ορθόδοξης αγωγής από το ελληνικό σχολείο…".

ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλογιάννης στην ομιλία του που είχε θέμα «Η δύναμη της θετικής σκέψεως, στις κρίσιμες εποχές», ανάφερε: "Η υπέρβαση της κοινωνικής κρίσης απαιτεί θετική σκέψη, κατανίκηση του φόβου, πίστη, εσωτερική ειρήνη ανδρεία και θυσιαστική αγάπη.

Ο αγωνιζόμενος για την υπέρβαση της κοινωνικής κρίσης πρέπει να έχει αυθεντική αίσθηση του εαυτού του, αυτοαποδοχή, πνευματική καλλιέργεια, αίσθηση της ελευθερίας, αυτονομία, αυτοσεβασμό αυτοκυριαρχία, εσωτερική ειρήνη, ηθικές αξίες, πίστη στην αξία του αγώνα, πνεύμα θυσίας και υψηλό αίσθημα προσωπικής ευθύνης. Η πίστη αποτελεί την ισχυρότερη θετική δύναμη η οποία υπερβαίνει το φόβο και την ανασφάλεια. Η ελπίς είναι "αδήλου πλούτου πλούτος…"

Η αξία της προσωπικής ευθύνης για την αντιμετώπιση της κρίσεως στηρίζεται εις την ευθύνη της αγάπης, της ειρήνης, της ελπίδος την ευθύνη για την ανθρωπότητα και την ευθύνη για την ιερότητα του ανθρώπινου προσώπου".

Αναφερόμενος στα αίτια της κοινωνικής κρίσης, υποστήριξε: "Τα αίτια της κοινωνικής κρίσης, είναι κατά κανόνα η έλλειψη ηθικών και πνευματικών αξιών, η έλλειψη εσωτερικής ισχύος, εσωτερικής ειρήνης, η έλλειψη θετικής σκέψης, κοινωνικής ευθύνης, και η κοινωνική αδράνεια.

Τα αίτια της κοινωνικής αδράνειας, είναι η έλλειψη πνευματικής καλλιέργειας, η πλημμελής αυτογνωσία, η έλλειψη αντικειμενικότητας, η έλλειψη του αισθήματος της πανανθρωπίνου ευθύνης, ο εγκλωβισμός του ατόμου στον εαυτό του και η στήριξη της κοινωνικής ισχύος στα υλικά αγαθά.

Η ψυχική ισχύς, αποτελεί την τελική συνιστώσα πολλών επί μέρους ψυχικών, νοητικών, ψυχολογικών και πνευματικών ιδιοτήτων του ατόμου…".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass