ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΛΕΞΙΜΑΤΟΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ψυχαγωγία - οικονομία, πλέκοντας... κασκόλ

* Από το παλιό χόμπι των γιαγιάδων, στις σύγχρονες επιχειρήσεις με "έδρα" το σπίτι

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2017 10:53

Ξεκίνησε ως μόδα από τη Νέα Υόρκη, που έφερε τον τίτλο «Stitch’n’Bitch», ένα διεθνές κίνημα για την κοινωνική δικτύωση των ανθρώπων που πλέκουν. Η εικόνα της γιαγιάς που κάθεται σε μια γωνία και πλέκει ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς μπορεί να θεωρήθηκε μπανάλ αλλά στην κρίση «αναστήθηκε».

H μόδα ξεκίνησε από τα μοντέλα που στα παρασκήνια των επιδείξεων μόδας χαλάρωναν πλέκοντας. Ακολούθησαν οι υπόλοιπες κοινές θνητές, που ανακάλυψαν στο πλέξιμο μια εναλλακτική μορφή γιόγκας, χαλάρωσης, αλλά και ομαδικής ψυχαγωγίας. Τα οφέλη από το πλέξιμο βελτιώνουν το μυαλό και τη ζωή. Προσφέρουν αυτοσυγκέντρωση, βελτίωση του συγχρονισμού ματιού και χεριού, αντίληψη του χώρου και ανάπτυξη επιδεξιότητας, μάθηση και διδασκαλία, άσκηση της προσοχής και της σκέψης να εστιάζει σε κάτι, ενθάρρυνση της ενεργής δραστηριότητας, δίνει το αίσθημα της υπερηφάνειας και της ικανοποίησης, διδάσκει υπομονή και επιμονή, διευκολύνει τη μνήμη.

Τα καταστήματα με είδη πλεξίματος αναβαθμίζονται και αλλάζουν προφίλ, ενώ τα βίντεο στις διαδικτυακές σελίδες αποκτούν χιλιάδες προβολές. «Μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν νέες γυναίκες αλλά και άντρες. Μάλιστα κάνουμε και τμήματα τα οποία παρακολουθούν μόνο άντρες», αναφέρει η κ. Νατάσα Εξαρχάκη για να προσθέσει ότι «τα μαθήματα είναι δωρεάν και μπορούν να τα παρακολουθούν όλοι, χωρίς πρότερη εμπειρία». Για τρεις ώρες κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 5 έως και τις 8 το απόγευμα, μικροί και μεγάλοι παίρνουν βελόνες και νήματα και ξεκινούν το πλέξιμο. Κασκόλ, σκουφιά, μπλούζες, ζακέτες, τσάντες αλλά και μαγιό για το καλοκαίρι είναι λίγα μόνο από τα κομψοτεχνήματα που δημιουργούν οι Λαρισαίοι.

«Έρχονται για ψυχοθεραπεία και για τη χαρά της δημιουργίας. Εδώ και δέκα χρόνια κάνουμε τα μαθήματα αλλά μετά την κρίση αυξήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι» αναφέρει για να συμπληρώσει ότι πέρα από την αγχολυτική του δράση είναι και μια οικονομική λύση για τα αγαπημένα πλεκτά του χειμώνα και όχι μόνο.

Τα χόμπι των γιαγιάδων φαίνεται το τελευταίο διάστημα ότι κερδίζουν όλο και περισσότερους νέους γιατί πέρα της ψυχοθεραπείας υπάρχει και η τάση στις επιχειρήσεις που έχουν έδρα το σπίτι στις λεγόμενες «home based επιχειρήσεις». Πολλές άνεργες γυναίκες συμμετέχουν σε τέτοιου είδους workshops για να μάθουν την τέχνη, την οποία στη συνέχεια κάνουν δουλειά.

Οι βελόνες δεν ανήκουν στο παρελθόν ούτε μπαίνουν στο σεντούκι περνούν στα χέρια των νέων και φτιάχνουν μικρά έργα τέχνης. Όσο διστακτικά και αν ξεκινά κάποιος με το πλέξιμο καταλήγει πολύ γρήγορα ενθουσιασμένος. Και αν οι βελόνες για κάποιους φαίνονται υπερβολικές τότε μπορούν να επιλέξουν το πλέξιμο με τα χέρια. Όσοι συμμετέχουν στα δωρεάν μαθήματα μαθαίνουν να πλέκουν με τα χέρια κασκόλ αλλά και ριχτάρια, κουβέρτες και κουβερλί.

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass