Η ΝΕΑ ΟΔΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Με ή χωρίς διόδια…

Δημοσίευση: 09 Απρ 2017 22:20
- Ο νέος αυτοκινητόδρομος και η παλιά εθνική. Η νέα οδική πραγματικότητα στο βόρειο τμήμα του νομού δίνει επιλογές, αλλά θέτει και διλήμματα… - Ο νέος αυτοκινητόδρομος και η παλιά εθνική. Η νέα οδική πραγματικότητα στο βόρειο τμήμα του νομού δίνει επιλογές, αλλά θέτει και διλήμματα…

Μια νέα οδική πραγματικότητα βιώνουν από προχθές χιλιάδες Λαρισαίοι, με τη λειτουργία των σηράγγων στα Τέμπη. Κάτι που οδήγησε πολλούς να κάνουν τη διαδρομή μέχρι τον Πλαταμώνα, μόνο και μόνο για να διαβούν τις σήραγγες και να έχουν ιδία αντίληψη του μεγάλου αυτού έργου.

Από το πρωί της Παρασκευής λοιπόν η κίνηση οχημάτων και εποχούμενων προς τα παράλια, τόσο του νομού Λάρισας όσο και του γειτονικού της Πιερίας, αλλά και προς τις ημιορεινές και ορεινές κοινότητες του Κάτω Ολύμπου, γίνεται, είτε μέσω του νέου αυτοκινητόδρομου, είτε μέσω της παλιάς εθνικής οδού και των παραδρόμων της. Είτε δηλαδή καταβάλλοντας κάποιος διόδια και χρησιμοποιώντας τις σήραγγες, είτε χωρίς πληρωμή.

Στη δεύτερη περίπτωση, ουσιαστικά μένει χωρίς …αντικείμενο ο μετωπικός σταθμός των διοδίων στον Πυργετό. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι κινούμενος κάποιος μέσω της παλιάς εθνικής οδού δεν έχει κανένα λόγο να επιλέξει το τμήμα αυτό του αυτοκινητοδρόμου μόνο και μόνο για να πληρώσει διόδια για λίγα μόνο χιλιόμετρα, ειδικά τώρα που στους παραδρόμους δε θα κινούνται τα βαρέα οχήματα. Γι’ αυτό άλλωστε και η τιμή των διοδίων του Πυργετού μειώθηκε από 2 ευρώ σε 1,60 για τα ΙΧΕ αυτοκίνητα.

Από κει και πέρα οι επιλογές ανά διαδρομή είναι οι εξής:

- Από Λάρισα για Πλαταμώνα: Μέσω του νέου αυτοκινητοδρόμου καταβάλλοντας 2,50 ευρώ στον μετωπικό σταθμό του Μακρυχωρίου (πάντα για ΙΧΕ αυτοκίνητο), και 0,60 κατά την έξοδο στον πλευρικό του Πλαταμώνα (συνολικά δηλαδή 3,10 ευρώ, χρησιμοποιώντας τις σήραγγες).

Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει την παλιά εθνική οδό και τους παραδρόμους αποφεύγοντας, τόσο τα διόδια του Μακρυχωρίου, όσο κι εκείνα του Πυργετού.

Κάτι που δεν θα ισχύει όμως, όταν –τα διόδια Πυργετού- μεταφερθούν εντός της κοιλάδας των Τεμπών (έχει ανακοινωθεί ότι το κόστος διέλευσης θα είναι 1,60 ευρώ).

- Από Λάρισα για Πυργετό, Ραψάνη, Μεσάγγαλα και Καστρί Λουτρό: Μέσω του νέου αυτοκινητοδρόμου καταβάλλοντας 2,50 ευρώ στον μετωπικό σταθμό του Μακρυχωρίου και εξερχόμενοι από τον ημικόμβο του Πυργετού, όπου δεν θα υπάρχουν διόδια. Αυτό σημαίνει ότι για μερικά χιλιόμετρα ο οδηγός θα κινείται στον παράδρομο. Υπάρχει βεβαίως και η δυνατότητα εξόδου στον Πλαταμώνα (με καταβολή τέλους 0,60 ευρώ) και επιστροφής προς τα βόρεια παράλια του νομού.

- Από Λάρισα για Ομόλιο, Στόμιο: Για τις περιοχές αυτές η χρήση του αυτοκινητοδρόμου αποτελεί δίλημμα, καθώς θα χρειαστεί να πληρώσετε 2,50 ευρώ στο Μακρυχώρι για να εξέλθετε στη συνέχεια από τον ημικόμβο του Πυργετού και να κινηθείτε προς τις περιοχές του πρώην Δήμου Ευρυμενών.

Σε αντίθετη περίπτωση η χρήση του παραδρόμου του Μακρυχωρίου και στη συνέχεια της παλιάς εθνικής οδού φαντάζει μονόδρομος, ειδικά για όσο διάστημα δεν υφίστανται διόδια εντός των Τεμπών.

- Το μεγαλύτερο πάντως δίλημμα θα αντιμετωπίσουν οι κινούμενοι από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα με προορισμό τα βόρεια παράλια (Μεσάγγαλα, Καστρί Λουτρό), τον Πυργετό και τη Ραψάνη ή το Ομόλιο και το Στόμιο. Κι αυτό γιατί στον ημικόμβο του Πυργετού δεν έχουν τη δυνατότητα εξόδου από αυτόν. Οπότε θα πρέπει να επιλέξουν να εγκαταλείψουν τον αυτοκινητόδρομο στον Πλαταμώνα ή στον Ευαγγελισμό καταβάλλοντας τα αντίστοιχα διόδια στα πλευρικά διόδια (0,60 ευρώ και 1,20 ευρώ αντίστοιχα).

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται ακόμη συζήτηση για την αναγκαιότητα του ολοκληρωμένου κόμβου.

ΧΩΡΙΣ ΣΗΜΑΝΣΗ

Ένα ενδιαφέρον ζήτημα που αναδεικνύεται μετά την παράδοση των σηράγγων, είναι η ανάγκη να υπάρχει επαρκής σήμανση στον κλειστό αυτοκινητόδρομο για τις περιοχές που αυτός πλέον παρακάμπτει. Δηλαδή τα Αμπελάκια, τα Τέμπη, την Αγία Παρασκευή και τις άλλες ομορφιές της κοιλάδας που όσοι θα κινούνται στον κλειστό αυτοκινητόδρομο θα λησμονούν την ύπαρξή τους για χάρη της ταχύτητας, φυσικά και της ασφάλειας.

Αν και τελικά πιστεύουμε ότι δε θα είναι και λίγοι εκείνοι που θα προτιμούν τον παλιό δρόμο ακριβώς για τη διαδρομή, μια από τις πλέον όμορφες της Ελλάδας.

Άλλωστε η απόλαυση της οδήγησης συναρτάται και με το φυσικό τοπίο…

Δ.Χ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass